HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI SIMEON MIROTOČIVI
 

Stefan Nemanja (crkvenoslovenski: St?fanь; oko 1113 – 13. februar 1199) bio je veliki župan Raške, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i tvorac moćne srpske države u srednjem veku.
Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara i, zajedno sa sinom Savom, jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve. Slavi se kao sveti Simeon Mirotočivi 13/26. februara. Kao najmlađi sin vlastelina Zavide, između 1166. i 1168. godine zbacio je svog najstarijeg brata Tihomira i vrhovnu vlast Vizantije. nakon propasti antivizantijske koalicije, u kojoj je učestvovao, 1172. godine, Nemanja se predao vizantijskom caru Manojlu Komninu (1143-1180) i priznao ga za svog suverena. Posle njegove smrti 1180, započeo je napade na vizantijsku teritoriju i završio širenje svoje vlasti na sve okolne srpske oblasti (Kosovo, Zeta, Travunija, Zahumlje i Neretvljanska oblast), osim Bosne. Njegova ekspanzija je okončana porazom na Moravi 1190, nakon čega je Raška ponovo postala vizantijski vazal, ali je Nemanji priznat veći deo dotadašnjih osvajanja.
Na unutrašnjem planu, okrenuo se učvršćivanju vlasti u zemlji. Sazvao je crkveno-državni sabor u Rasu. Na međunarodnom planu je ulazio u velike saveze protiv vizantije, šaljući svoje poslanike čak u Nirnberg na pregovore sa rimskim carem Fridrihom Barbarosom (1155-1190), ali je bio i odan Manojlu Komninu, šaljući mu u pomoć vojne odrede koji su učestvovali i u bici kod Miriokefalona (1176).
Doba njegove vladavine predstavlja prelomni period u istoriji i kulturi Srba. Učvrstio je veru pravoslavnu u Srbiji, i započeo izgradnju monumentalnih vladarskih zadužbina. u njegovo doba se pojavio i autentični srpski stil u sakralnoj arhitekturi, poznat kao Raški stil, za čiji početak se uzima njegovo podizanje manastira Đurđevi Stupovi. Pored njega, Nemanja je podigao i obnovio čitav niz crkava i manastira, među kojima treba istaći manastire: Studenicu (koju je podigao sebi kao mauzolej) i Hilendar, koji je sa sinom Savom obnovio iz temelja 1198. godine.
Ovaj veliki vladar se povukao sa vlasti i zamonašio na saboru 1196. Preminuo je kao monah Simeon u manastiru Hilendaru, a njegovo telo je 1208. godine preneto u manastir Studenicu, u kome se i danas nalazi. Njegove čudotvorne mošti i danas toče sveto miro, a loza koja je iz njegovog groba izrasla u Hilendaru, molitvama ovog svetitelja pomaže bezdetnim supružnicima da od Gospoda izmolesebi potomstvo.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *