HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI MUČENIK JOVAN VLADIMIR, KRALJ SRPSKI
 

Jedan od prvih srpskih svetitelja, Jovan Vladimir (oko 990 -1016) vladao je Dukljom, najistaknutijom srpskom kneževinom toga doba, od oko 1000. do 1015. godine. u vreme njegove vladavine odvijao se dugotrajni rat između Vizantije i Samuilovog carstva. Bio je u bliskim odnosima sa Vizantijom, što mu nije pomoglo da sačuva svoju zemlju od cara Samuila, koji je osvojio Duklju 1009. ili 1010, a kneza Vladimira utamničio u zapadnoj Makedoniji, u prestonici svog carstva, Prespi. Prema Letopisu popa Dukljanina, Samuilova kćerka Teodora Kosara, zavolevši zarobljenog kneza, molila je oca da je uda za njega. Car Samuilo je vladimiru dao Kosaru za ženu, a zatim svog zeta vratio na dukljanski presto da vlada kao njegov vazal.
Vladimir je bio poznat kao pobožan, pravedan i miroljubiv vladar. Nije se uključivao u veliki rat, koji je kulminirao 1014. vizantijskom pobedom nad Samuilom. Car Samuilo je nedugo nakon toga preminuo, a po naređenju Samuilovog sinovca Jovana Vladislava,[1] koji je preuzeo vlast nad carstvom 1015. Sv. Jovan Vladimir je ubijen 22. maja 1016. Odrubljena mu je glava ispred jedne crkve u Prespi, gdje je i sahranjen. Kosara je potom prenela njegove mošti u crkvu Prečiste Bogorodice Krajinske, blizu njegovog dvora na jugoistoku Duklje. od 1381. mošti su čuvane u Manastiru svetog Jovana Vladimira kod Elbasana, a od oko 1995. u pravoslavnoj sabornoj crkvi u Tirani.
Uspomena na sv. jovana vladimira se praznuje 22. maja /4. juna.
Za svečev praznik njegove mošti se iz tirane donose u manastir kod Elbasana, gdje se na taj dan okupi veliki broj vernika.
Sv. Jovanu Vladimiru je posvećeno više crkava. On je nebeski zaštitnik grada bara.
 


 
NAPOMENA:

  1. Jovan Vladislav je nosio titulu cara bugarske od 1015. do 1018. godine. Njegova država se u srpskoj istoriji označava kao Makedonsko carstvo, dok istoričari iz Bugarske, čije su gledište prihvatili istoričari u svetu, smatraju da je ta država
    jednostavno samo bugarsko carstvo pomereno na zapad. Bio je bratanac cara Samuila (976-1014), a vlast je preuzeo 1015. godine kada je ubio u lovu Samuilovog sina i naslednika Gavrila Radomira (1014-1015), a zatim i njegovu suprugu, dok je
    njihovog sina oslepeo. Posle toga je na prevaru doveo i 22. maja 1016. godine naredio ubistvo srpskog kneza Duklje Jovana Vladimira koji je bio Samuilov zet, smatrajući ga pretnjom za svoju vladavinu. Vladislav je poginuo početkom 1018. godine prilikom opsade Drača, posle čega se celokupna država praktično predala bez borbe.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *