HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI ARSENIJE SREMAC
 
Rođen je u selu Dobra kod slankamena na dunavu. Zamonašio se u mladosti. Čuvši za divnu ličnost i delatnost Svetoga Save, Arsenije ode k njemu u Žiču, gde ga Sava ljubazno primi i ubrzo postavi za igumana Žiče. Kada Mađari navališe na zemlje Srpske, posla Sava Arsenija na jug, da traži za arhiepiskopiju neko mesto sklonitije od Žiče. Arsenije izabra Peć, i tu u Rugovskoj klisuri kod Peći sagradi manastir i crkvu Svetim Apostolima, koja se docnije prozva crkva Vaznesenja Gospodnjeg.
 

Pred svoj drugi polazak za Jerusalim Sv. Sava odredi Arsenija sebi za naslednika na arhiepiskopskom prestolu (1233. godine). A kada Sava pri povratku umre u Trnovu, Arsenije umoli kralja Vladislava da prenese Savino telo u Srpsku zemlju. Arsenije je mudro upravljao srpskom crkvom trideset godina. Usled teške bolesti (paralize) povukao se sa trona 1263. bolovao je i umro u Crnči 28. oktobra 1266. godine. sahranjen u hramu Svetih Apostola u Peći.
Godine 1737. zbog spaljivanja Pećke patrijaršije od strane Turaka, mošti Svetog Arsenija su prenošene i čuvane po raznim manastirima, a od 1920. godine nalaze se u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada.
Po blagoslovu Srpskog patrijarha i Sinoda, 1933. godine ruski arhiepskop Nestor odneo je deo moštiju Sv. Arsenija u Peking i u Harbin (u Mandžuriju), kad je tamo osnovana Pravoslavna Crkva.
Ovaj svetitelj se proslavlja 28. oktobra / 10. novembra.
Molitvama Svetog Arsenija Srpskog neka Gospod pomiluje i spase sve nas, sav Srpski rod, sve pravoslavne hrišćane, i sve ljude Božje. Amin.[1]
 


 
NAPOMENA:

  1. http://www.crkva.se/srbiarsenije.htm.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *