HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI GAVRILO LESNOVSKI
 

Sveti Gavrilo je bio Srbin iz Osečkog Polja kod Krive Palanke, od roditelja vrlo bogatih i blagočestivih. Živeo je i podvizavao se u X veku kod Kratova na gori Lesnovskoj.
Jednom u snu mu se javi Anđeo Gospodnji, i reče mu: Ustani i idi na polje Osečko, na mesto koje ću ti pokazati, i tamo sagradi hram rođenju Presvete Bogorodice. Svetitelj ispriča sve roditeljima svojim, a oni mu dadoše dovoljno blaga i on podiže hram na rečenom mestu i veoma ga ukrasi.
Potom se zamonašio u Lesnovskom manastiru i živeo u jednom skitu u dolini prema Zletovu. Pročuo se po molitvi i podvizima i mnogi ljudi dobijahu od njega iscelenja od raznih bolesti, i oslobađahu se od demona.
Čudotvorac i za života i posle smrti. Bio je drug Prohora Pčinjskog i Jovana Rilskog. Sagradio je hram svetog Arhangela Mihaila. sadašnji hram na tom mestu podigao je Jovan Oliver, vojvoda cara Dušana. Sveti Gavrilo se prestavio u Gospodu krajem X veka. Mnogo godina počivahu mirotočive mošti svetoga u manastiru Lesnovskom, dajući onima koji s verom dolažahu brzu pomoć i iscelenje od nečistih duhova. Kasnije, zavišću đavola, krajem XIV veka turski car Murat podiže rat protiv Srba. doznavši to, Patrijarh Bugarski u Trnovu gradu poboja se spaljivanja moštiju svetog Gavrila i zato dođe i uze mošti prepodobnog te ih prenese u Trapezir i položi ih u hramu svetih Apostola, gde one leže do danas i toče mnoga isceljenja.
Sveti Gavrilo se slavi 15/28. januara.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *