HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI JOANIKIJE DEVIČKI
 
Sveti Joanikije, Srbin rodom iz Zete, od rane mladosti svoje sebe posveti Bogu i životu za Boga, koji se sastoji u vernom hođenju i življenju u pravdi i istini i u neodstupnom tvorenju svake zapovesti Božje. Da bi neometano i neprestano uznosio molitve pred Bogom on napusti svet i vrevu svetsku i udalji se u pustinju, to jest, u jednu zabačenu klisuru Crne Reke (na Ibru), gde molitveno samovaše i tihovaše u jednoj tamošnjoj tesnoj pešteri. Kroz mnogobrojne bogougodne podvige svoje, koji su samo jedinome Bogu bili poznati, stekao je veliki dar mudrosti i čudo-tvorstva u Hristu.
Kada se slava podviga Svetiteljevih pronese po okolnim krajevima među verujućim ljudima, koji zbog toga u velikom broju počeše dolaziti Prepodobnome, Joanikije tada napusti svoje mesto po-dviga i odbeže u neprohodne krajeve Dreničke, gde se sakri u gustu šumu zvanu Devič, po čemu kasnije i bi nazvan Devički.
Tamo se skloni u dolinu jednog šumskog potoka, i prebivaše u šupljem stablu jedne bukve. Kroz svoje mnoge i naporne podvige, kroz raznovrsna iskušenja pričinjavana mu od demona, Svetitelj Joanikije izašao je kao iskusan i slavan pobednik, što se vidi i iz toga što mu je Bog dao čudotvornu moć i vlast nad nečistim dusima i njihovim pagubnim dejstvima.
 

Na ovom novom mestu svojih novih podviga Sveti Joanikije je uskoro podigao crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice, i tako postao prvi ktitor novog manastira Deviča koji i do danas postoji.
Kasnije je manastir Devič stekao ne malo monaško bratstvo, pa su manastirska bratija još dogra-đivala manastir i manastirsku crkvu. Po prestavljenju Prepodobnog Joanikija, a to je bilo 2. decembra 1430. godine, podignuta je mala crkvica na njegovom grobu, koja i do danas stoji nepo-vređena, dok su ostala manastirska zdanja mnogo puta bila rušena i ponovo obnavljana, blagodat-nom pomoću Svetog Joanikija i trudom blagočestivih žitelja manastira Deviča i okolnih vernika.
Odmah po blaženom prestavljenju i česnom pogrebenju Svetog Joanikija, počela se projavljivati njegova bogodana čudotvorna i celebna moć. Zbog toga je pobožni narod iz bližih i daljih krajeva počeo priticati njegovim svetim moštima i prositi od Svetoga blagodatna isceljenja za duše i tela svoja. a divni Čudotvorac Devički bogodarežljivo isceljivaše sve bolesti i nemoći onih koji mu sa verom i ljubavlju pribegavahu. ali, isto tako, Svetitelj ponekad i kažnjavaše, i to one koji Boga ne poštovaše i sveti manastir Svetiteljev napadaše, kao što je zabeležio i sveti vladika Ohridski i Žički Nikolaj, u svom „ohridskom Prologu“.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *