NASLOVNA » Društvo, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Hilandar dobija solarnu elektranu, a obnavlja vinariju i proizvodnju maslinovog ulja

Hilandar dobija solarnu elektranu, a obnavlja vinariju i proizvodnju maslinovog ulja

Na poziv igumana manastira Hilandara, visokoprepodobnog oca Metodija, direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević posetio je manastir Hilanadar u periodu od 26. do 28. avgusta 2016. godine.

Prilikom posete direktor Uprave je izvršio uvid u ostvareni napredak u obnovi manastira Hilandara realizovan u poslednjih godinu dana i konstatovao da je obnova u završnoj fazi koja bi mogla biti realizovana u naredne dve godine, s obzirom da se trenutno radi na najvećem preostalom delu izgorelog manastira, obnovi „Belog konaka“.

Direktor se takođe upoznao sa aktivnostima koje se odnose na razvoj manastirske ekonomije, prvenstveno vinarije i proizvodnje maslinovog ulja koje bi u budućem periodu trebale da predstavljaju osnovu i oslonac za lakše egzistiranje manastira, kao i sa aktivnostima koje se sprovode oko realizacije projekta izgradnje solarne elektrane čijom izgradnjom bi se uveliko smanjili troškovi koji se sada stvaraju kada je u pitanju obezbeđenje energenata i troškovi održavanja agregatskih sistema. Radovi na povezivanju rezervoara protivpožarne zaštite su u toku i oni će verovatno biti završeni u toku godine.

U isto vreme manastir Hilandar su posetile i druge grupe poklonika iz Srbije među kojima i predstavnici Hilandarskog lekarskog društva, koje već duži period u kontinuitetu obezbeđuju zdravstvenu zaštitu monaštva, gostiju i radnika u manastiru Hilandaru, kao i predstavnici Pravnog fakulteta u Beogradu na čelu sa dekanom prof. Simom Avramovićem.

Na bdeniju povodom praznika Velike Gospojine, pored napred navedenih gostiju prisustvovala je i delegacija koju je predvodio gospodin Vuk Jeremić, bivši ministar, a sada kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Svi prisutni su u jutarnjim časovima bili na liturgijskom sabranju povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice (Velike Gospojine), a posle liturgijskog sabranja bili su okupljeni za trpezom ljubavi koju je upriličilo bratstvo manastira Hilandara. Na kraju svim prisutnima slavu je čestitao visokoprepodobni iguman manastira Hilandara otac Metodije uz prigodnu besedu o Uspenju Majke Božije Bogorodice i zamolio goste, direktora Uprave, gospodina Vuka Jeremića i dekana Pravnog fakulteta Simu Avramovića da pozdrave skup i čestitaju praznik svima prisutnima, što je i učinjeno.

Pre povratka, na rastanku direktor je ocu igumanu poklonio prepis Zakonopravila Svetog Save izdat od strane Eparhije dabrobosanske, a iguman direktoru najnoviju knjigu o manastiru Hilandaru od autora prof. Mirka Kovačevića.

 

Izvor: http://fakti.org/serbian-point/hilandar-dobija-solarnu-elektranu-a-obnavlja-vinariju-i-proizvodnju-maslinovog-ulja

7 komentar(a)

 1. Daj Bože što više ovakvih vesti. Blagosloveni neka su oni, koji rade u Hilandaru i oni koji rade za Hilandar van njegovih zidova!

 2. Ja se pomalo ustezem da kazem da sada u Crkvu „ulaze oni iz Otkrovenja sv Jovana Bogoslova-vukovi u jagnjecoj kozi“. Zar nije svetska, belo-svetska uloga generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacij i zar je moguce da ce takav covek biti Boziji poslusnik a ne poslusnik ovog sveta…..?. Zar nije i proreceno da ce i sam Antihrist biti vodja takve institucije? Na koncu zar Vuk Jeremic kao unuk Nurije Pozderca iz Cazina nije jako dobro i shvacen i primljen i medju komunistima i medju Muslimanima? Ne bih rekao da je on Boziji izbor da daruje Hilandar zaduzbinu Nemanjica, ali se veli u svetim knjigama da istinski hriscani nece imati sredstava ni za sebe a kamoli za darivanja i da ce biti neznatni tj. da nece biti poznati….bice nepoznati…

 3. Bolje bi bilo napisati da Hilandar dobiva svjetlost sa visina,onu vječnu ,kao i nebesnu netruležnu hranu…

 4. Za vreme mog podužeg boravka u Beogradu pred nekih pet godina redovno sam prisustvovao Svetoj Liturgiji u Sabornoj Crkvi blizu koje živim i u kojoj sam venčan. Dva ministra vlade, koje sam često viđao u crkvi za vreme liturgije su bili Ivica Dačić i Vuk Jeremić. Podvlačim: često.

 5. Od Vukana koji je otpao od Svete loze Nemanjića, skoro svi Srbi kroz dalju povijest koji su imali imena ili prezime sa početnim slovom „v“ su bili izdajnici ili otpadnici od Srbskog roda. Vuk Branković i Vlatko Vuković
  koji su bili učesnici Kosovskog boja, su se povukli i napustili bojno polje i ti činom postali izdjanici Srbskog roda. U skorije vrijeme imamo manitog
  vuka i još manitijeg vučića koji su živi dokazi da likovi sa rečenim slovom
  u imenu i prezimenu najčešće postaju izdajnici Srbskog naroda. Možemo da zaključimo iz onoga što je činio do sada a što će činiti ubuduće da će ovaj vuk potomak poturice pozdrerca biti takođe izdajnik Srbskog roda. Ovo ga naši neprijatelji i okupatori šalju u Hilandar, i pripremju da bi nas opet prevarili i kao žedne preveli preko vode. Vjerovatno ga spremaju da možda bude budući predssednik UN, ili budući predsednik Srbije.

 6. ..Vuk Branković NIJE izdao na Kosovu i Metohiji..i to je fakat…ima puno istoričara koji o toj činjenici daju dokaze i potvrde..a i da li bi iz loze Vuka Brankovića bilo toliko svetitelja da je „izdajnička“…što se tiče Vuka Jeremića..on je uz Borisa Tadića i MIrka Cvetkovića započeo izdvajanje pitanja Kosova i Metohije iz UN u EU..na taj način je doprineo da Srpske institucije na Kosmetu potpuno nestanu i ako su Vučić i Dačić potpisivanjem Briselskog sporazuma eliminisali Srbiju sa Kosmeta temelj Briselskom sporazumu su udarili Tadić i Vuk Jeremić !…pametnom dosta,,,

 7. Da bi neko uopšte primio izbranje za tu stolicu velikog poverenika ujedinjenih naroda(hm?),treba da svojim delima i životom bude upodobljen prdsedniku,još neproglašenom,jeli tako?A zašto taj „predsjednik“koji će biti samozvan još nije zaseo,to je zato što na ovom zemljinom šaru još uvek ima duša ljudskih koji se svom dušom i umom svojijem mole našem Tvorcu blagom,trojedinom bespočetnom i besmetnom Ocu Nebeskom.Uzgred,šta bi sveti Sava srbski rekao na jezik ovog pisanija?Jezik podrazumeva narod.Teško bi razabrao da su posredi Srbi.Stavite prst na čelo,pa sročite misao bez latinskih i ostalih tuđica.Toliko.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *