He postiti tj. preskočiti jedan post

Pitanje:
Pomaže Bog. Moje ime je Milan, sa Kosova sam, imam 22 godine. Imam pitanje za vas u vezi posta. Da li je greh ako pravoslavni vernik ne posti, ili preskoči jedan Sveti Apostolski post u toku godine? Da li je dovoljno postiti samo dva posta u toku godine (Vaskršnji i Božićni) ? U meni postoji neki strah da će me Gospod Bog kazniti, ako ne postim bilo koji od četiri višednevna posta. Ja sam zaposlen u Prištini i radim sa Albancima. Znam da su Vaskršnji i Božićni post vrlo strogi, i da ih treba ispostiti, jer su to dva najveća naša praznika. Postim i svaku sredu i petak, osim trapavih sedmica. Osim toga imam manjih problema u porodici. Roditelji se ljute na mene što postim svaki post, majka neće da mi sprema posnu hranu, govore mi da nisam sveštenik ili monah, i tu nastaju nesuglasice. Trudim se da ne propustim nijednu Liturgiju, odlazim svake nedelje ujutru u crkvu. Moje sledeće pitanje je da li je za vreme posta dozvoljeno pušiti cigarete u manjim količinama? Nisam neki pušač, pušim 2–3 cigarete dnevno, osim srede i petka. Oče, u nedoumici sam, šta da radim i kako da postupim? Hvala vam unapred. S poštovanjem.
Milan Tonić


Odgovor:
Bog vam pomogao Milane, svi smo obavezni da se pridržavamo pravila naše Svete Crkve, koja su tokom vekova ustanovili sveti oci. Post nije samo koristan da bi smo pazili kakvu hranu jedemo u određene dane. Postom čovek izgrađuje karakter svoje ličnosti. Naši praroditelji su pali u prvorodni greh, jer nisu odoleli želji da probaju plod sa drveta poznanja dobra i zla. Božija zapovest da ne jedu plod sa tog drveta je bio izvorni oblik posta. Zato kroz čitavu istoriju čovečanstva, u svim oblicima religije, nalazimo neki oblik posta – uzdržanja. To nam ukazuje da svaki čovek nosi u sebi (u svojoj podsvesti) potrebu za postom – uzdržanjem. Ljudi, koji poste i koji sebe kontrolišu u hrani, mogu lakše da se kontrolišu i u drugim životnim iskušenjima. Svakako korisno je da znate da post nije samo uzdržavanje od određene vrste hrane, već i od upotrebe prekomerne količine posne hrane. Po savetu Sv. Jovana Zlatoustog, kada postimo hranom, potrebno je da postimo i jezikom (da se ne svađamo, ogovaramo) , očima (da ne gledamo neprimerne stvari) , ušima (da ne slušamo ogovaranja, zlobe, laži) itd. Post, sveden samo na uzdržavanje od hrane, jeste obična dijeta. Post u hrani i celomudrenosti čula uz molitvu je žrtva, koju Gospod sa radošću od nas prima. Pušenje nije korisno za vašu dušu. Jedni smatraju da je to porok a drugi da je to greh. Pušenjem u maloj, ili velikoj količini, vi tiho ubijate sebe i ljude oko sebe. Zato bi bilo poželjno da ostavite pušenje. Roditeljima nemojte zameriti ako se ljute što postite. Nemojte prestajati sa postom, a roditelje volite i molite se Gospodu da im podari milost da shvate da postom, po milosti Božijoj, čuvate i sebe i njih od „prvorodnog“ iskušenja. Trudite se da sve što činite u životu, činite iz ljubavi prema Bogu! Taj osećaj ljubavi u srcu prema Bogu, Crkvi, roditeljima, postu, molitvi, prijateljima, poslu, kolegama… učiniće da budete vedar, zdrav i radostan čovek. Time možete najbolje svedočiti lepotu svoje Pravoslavne crkve i svog naroda. Uvek budite u kontaktu sa svojim duhovnikom u mestu u kojem živite. Vaš u Gospodu, o. Miroslav

2 komentar(a)

  1. Ljubica Zlatanovic

    Bog pomaze. Zakazali smo detetu krstenje 14.06.2019. godine. Tada mu pada i prvi rodjendan pa smo to zeleli da spojimo. Taj dan je petak. Recite mi molim vas da li je greh da napravimo mrsni rucak?

  2. Pomaze Bog
    Postim Sredom i Petkom jer je greh ako prestajem da postim sredom zato sto zaboravim pa mrsim po nekad, postila bi samo petkom uz molitve i citam psaltir.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *