Halal standard i pravoslavni pristup

Pitanje:
Poštovani oci, upravo sam video na poleđini omiljenog keksa Plazma da ispunjava standard „halal“. Na prednjoj strani već nekoliko godina stoji „posno“, latinicom, naravno. Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima? Da li treba uvesti i standard da je prehrambeni proizvod sa blagoslovom SPC?
Praštajte na slobodi.

Dejan

 


 

Odgovor:

Dragi Dejane,

Suština posta u smislu promilne tehnološki izmešane sadržine hrane i njene simboličnosti meni kao hrišćaninu ne pravi neki problem. Pazim i čitam deklaraciju proizvoda, ali ne silazim sa uma zbog toga.

Sećam se jednog poznatog i priznatog ruskog prote koji je za Proskomidiju koristio košer jevrejsko vino „Maniševič“. Jako je prijatno i slatko, a zaista čisto vino od grožđa konkord koje je pred-naznačeno za jevrejsku pashu. I na primedbe mene mladog sveštenika, punog entuzijazma, da je košer neprihvatljiv za nas on me je pogledao, osmehnuo se, i zatim imjaslovno prekrstio flašu i skoro šaljivo rekao: „e pa više nije“. Jedino ostaje da ne verujemo u silu živonosnog znaka I H NI KA kojim se blagosilja i osvećuje.

Imamo molitve pre jela i mi naš obed osvećujemo njom. Oče Naš je epicentar svake naše molitve. Dakle treba se moliti pre i posle jela onako kako nam Crkva zapoveda i svi ovi problemi su rešeni. Mi ne samo što blagodarimo Bogu da nas je nahranio za ovaj dan nego još osvećujemo hranu koju jedemo. Ispovedamo Hrista i kada jedemo, da nije isto kao onda kada su za vreme sv. Kiprijana jeli žrtvenu hranu i za to bili osuđeni kao pali. Da su je blagosiljali Hristom umrli bi mučenički.

U odnosu na ovu istinu ne vidim da bi Pravoslavna Crkva morala da daje neke standarde za hranu. Svakako ne treba da nas lažu šta nam prodaju ili da nas truju, ali to je stvar za našu državu koja, na žalost jedva da na ovim odgovornostima postoji. Nije to posao za Crkvu. Crkva objašnjava šta je post i da je hrana samo deo njega ali ne i njegova suština. U nedostatku crkvenosti – dakle obrazovanja o Crkvi mnogi bi da post poistovete sa Pravoslavljem što uopšte nije slučaj. Mnogo puta smo o tome govorili da je zato naša vera iznad svih ovih prizemnih i primitivnih religioznosti prema hrani (Pogledajte Dela Apostolska, DAP 10:12). Jednostavno, pazite da namirnice budu posne po opisanom sastavu i uvek pred jelo hvalite Boga i Njegovim imenom blagosiljajte hranu.

Pozdrav.

o. Ljuba

4 komentar(a)

 1. Aleksandar Petrović

  Problem sa „halal“-hranom nije vrsta nego to što je halal zapravo ono nad čime se očita njihova molitva. E, sad, šta se pominje u tim molitvama, ne znam. Nije to samo pitanje da li je nešto od svinjetine ili ne. Dakle, pitanje je da li je to neka vrsta žrtvene hrane i kako da Hrišćanin tome pristupa. Gornji odgovor ne adresira ovaj problem.

 2. Koliko je meni poznato (voleo bih da me neko ispravi ako grešim) to što je neka hrana halal uglavnom nema veza sa nama pravoslavnima. To znači da ne sadrži sastojke koje su zabranjene muslimanima. Ako je neko piće halal to znači npr. da nema alkohola i to je to. Neko je možda i namerno izostavio alkohol da bi udovoljio muslimanima, ali šta se to nas tiče? Jedini problem koji bismo mogli imati (u tom slučaju to bi možda bila idolska žrtva) jeste meso. Da bi meso bilo halal nije dovoljno da bude meso životinje dozvoljene muslimanima, već je potrebno i da ta životinja bude ubijena na odgovarajući način, da je izvrši musliman uz pohvalu Alahu. U svakom drugom slučaju, mislim da nema potrebe da obraćamo pažnju.

 3. Rab Božiji

  Rečeno je u Svetom Pismu, ako vam kažu da je žrtva idolska, ne jedite! A ako vam kažu da nije (ne kažu vam ništa) jedite, Blagodareći Bogu.

 4. Dragi oce Ljubo, tako divni su Vam odgovori. Ne znam kako to da objasnim…divni, divni i snazni i iskreni i istiniti..
  Pomenite dragi oce
  Teodora

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *