NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Post » Halal standard i pravoslavni pristup

Halal standard i pravoslavni pristup

Pitanje:
Poštovani oci, upravo sam video na poleđini omiljenog keksa Plazma da ispunjava standard „halal“. Na prednjoj strani već nekoliko godina stoji „posno“, latinicom, naravno. Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima? Da li treba uvesti i standard da je prehrambeni proizvod sa blagoslovom SPC?
Praštajte na slobodi.

Dejan

 


 

Odgovor:

Dragi Dejane,

Suština posta u smislu promilne tehnološki izmešane sadržine hrane i njene simboličnosti meni kao hrišćaninu ne pravi neki problem. Pazim i čitam deklaraciju proizvoda, ali ne silazim sa uma zbog toga.

Sećam se jednog poznatog i priznatog ruskog prote koji je za Proskomidiju koristio košer jevrejsko vino „Maniševič“. Jako je prijatno i slatko, a zaista čisto vino od grožđa konkord koje je pred-naznačeno za jevrejsku pashu. I na primedbe mene mladog sveštenika, punog entuzijazma, da je košer neprihvatljiv za nas on me je pogledao, osmehnuo se, i zatim imjaslovno prekrstio flašu i skoro šaljivo rekao: „e pa više nije“. Jedino ostaje da ne verujemo u silu živonosnog znaka I H NI KA kojim se blagosilja i osvećuje.

Imamo molitve pre jela i mi naš obed osvećujemo njom. Oče Naš je epicentar svake naše molitve. Dakle treba se moliti pre i posle jela onako kako nam Crkva zapoveda i svi ovi problemi su rešeni. Mi ne samo što blagodarimo Bogu da nas je nahranio za ovaj dan nego još osvećujemo hranu koju jedemo. Ispovedamo Hrista i kada jedemo, da nije isto kao onda kada su za vreme sv. Kiprijana jeli žrtvenu hranu i za to bili osuđeni kao pali. Da su je blagosiljali Hristom umrli bi mučenički.

U odnosu na ovu istinu ne vidim da bi Pravoslavna Crkva morala da daje neke standarde za hranu. Svakako ne treba da nas lažu šta nam prodaju ili da nas truju, ali to je stvar za našu državu koja, na žalost jedva da na ovim odgovornostima postoji. Nije to posao za Crkvu. Crkva objašnjava šta je post i da je hrana samo deo njega ali ne i njegova suština. U nedostatku crkvenosti – dakle obrazovanja o Crkvi mnogi bi da post poistovete sa Pravoslavljem što uopšte nije slučaj. Mnogo puta smo o tome govorili da je zato naša vera iznad svih ovih prizemnih i primitivnih religioznosti prema hrani (Pogledajte Dela Apostolska, DAP 10:12). Jednostavno, pazite da namirnice budu posne po opisanom sastavu i uvek pred jelo hvalite Boga i Njegovim imenom blagosiljajte hranu.

Pozdrav.

o. Ljuba

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *