NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, Pomesne Crkve, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Grob Gospodnji po prvi put učinjen dostupnim za arheološka ispitivanja

Grob Gospodnji po prvi put učinjen dostupnim za arheološka ispitivanja

 Po prvi put tokom vekova, naučnici će imati uvid u originalnu površinu onoga što se tradicionalno smatra grobom Isusa Hrista. On se nalazi u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu i pokriven je mermernim pločama koje datiraju najkasnije od 1555.godine mada postoji verovatnoća da su postavljene čak i nekoliko vekova ranije.

05_church_holy_sepulchre-adapt-1190-1

„Kada smo uklonili mermerni pokrivač grobnice, bili smo iznenađeni količinom punjenja materijalom ispod njega“, izjavio je Frederik Hibert, arheolog – partner u projektu restauracije. „Naučne analize će sigurno potrajati, ali ćemo konačno moći da izučimo originalnu kamenu površinu na kojoj je, prema tradiciji, telo Hristovo bilo položeno. „

01_church_holy_sepulchre-adapt-1190-1
Grob Gospodnji je okružen malom građevinom poznatom kao edikula (od latinske reči aedicule ili „kućica“), koja je poslednji put rekonstruisana u periodu od 1808-1810 godine, nakon što je prethodna uništena u požaru. Edikula i unutrašnjost grobnice su trenutno u fazi obnove kojom rukovodi tim naučnika sa Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini, pod rukovodstvom supervizora – profesora Antonie Moropoulou.
Direktan pristup do nadgrobne ploče pružiće istraživačima jedinstvenu priliku da prouče originalnu površinu onoga što se smatra najsvetijim mestom u hrišćanstvu. Analiza originalne stene omogućiće im da bolje razumeju ne samo izvorni oblik odaje grobnice, već i kako se ovo mesto razvijalo kao središte poštovanja otkako ga je otkrila Jelena, majka rimskog cara Konstantina – 326.godine.

39c268ca00000578-3877188-the_original_surface_was_exposed_during_the_restoration_work_bei-a-22_1477557523478  39c3684200000578-3877188-image-a-39_1477557810563

„Mi smo u kritičnom momentu za rehabilitaciju edikule“, izjavila je profesor Moropoulou. „Tehnike koje koristimo u izučavanju ovog jedinstvenog spomenika, omogućiće svima da proučavaju naše nalaze kao da su i oni sami bili u grobu Hristovom.“

 Crkva Svetog groba Gospodnjeg je trenutno pod staranjem šest hrišćanskih nominacija. Tri glavne grupe – Grčka pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva i Jermenska pravoslavna crkva – imaju osnovnu kontrolu ovog svetog mesta, dok Kopti, Etiopski hrišćani i Sirijske zajednice imaju samo pravo prisustva. Sve obaveze i prava oko održavanja i korišćenja zajedničkih delova crkve, uređuju se “status kvo“ sporazumom koji zahteva saglasnost svih hrišćanskih predstojatelja.

Izvan edikule, Teofil III, grčki patrijarh Jerusalima, posmatra događaje vezane za otkrivanje grobnice sa smirenim osmehom. „Drago mi je da je atmosfera posebna, postoji neka skrivena radost“, izjavljuje. „Ovde smo Franjevci, Jermeni, Grci, muslimanski stražari i jevrejski policajci. Nadamo se i molimo se da će ovo biti prava poruka da nemoguće može da postane moguće. Svima nam je potreban mir i međusobno poštovanje.“

39c3687b00000578-3877188-image-a-25_1477557523653

Struktura edikule iz 19. veka nije bila narušavana decenijama. Potom je trpela štetu tokom 1927.godine od zemljotresa pa su i britanske vlasti bile primorane da obezbede zgradu 1947.godine sa ne baš lepim spoljnim nosačima koji su ostali do danas. Problemi oko dogovora između status kvo predstavnika i manjak finansijskih sredstava dugo su ometali bilo kakvu popravku.

U 2015. godini, Jerusalimska patrijaršija, uz saglasnost druge dve glavne verske zajednice, pozvala je Nacionalni tehnički univerzitet Atine (koji je prethodno vodio restauracije projekata atinskog Akropolja i Aja-Sofije) da prouči edikulu nad Grobom Gospodnjim. Verske zajednice oko Crkve Svetog groba su se složile da radovi budu završeni do proleća 2017.godine. Glavni donator projekta je jordanski kralj Abdulah II sa 4 miliona dolara a 1.3 milion dolara je kao poklon dobijen od Svetskog fonda za očuvanje spomenika.

Uz blagoslov jerusalimskog patrijarha i dozvolu ostalih verskih zajednica, ekskluzivni pregled projekta restauracije moći će da se pogleda na National Geographic Channel u novembru ove godine.

Sa engleskog za Svetosavlje.org preveo: Ljubomir Kostić
Izvor: http://news.nationalgeographic.com/2016/10/jesus-tomb-opened-church-holy-sepulchre/

 

Save

Save

Save

2 komentar(a)

  1. U meni uvek postoji neka sumnja (đavolom sigurno inspirisana) kad se radi o svetim mestima. Što mi daje mir i utehu je da postoje neke nerešive tajne, koje moj mozak i razum nisu u stanju da obrazlože. Jednostavno mi to nije dato, kako je rekao Aleksandar Isaijevič Šolzenjicin.

  2. Velislav Milovanovic

    Najvece svete relikvije koje postujem su: 1. Plastanica Hristova (svaka koja se iznosi na Veliku subotu kao uspomena i simbol one originalne), originalna i od najnovije naucne analize potvrdjena kao takava, a data od Gospoda onom tipu vernika koji je slicnog karaktera kao i ucenik Hristov Toma (racionalista) da moze i prstom (ispitivanjem) se uveriti, kako u Hristova stradanja tako i svetlost Hristovog vaskrsenja, a koja se danas cuva u crkvi u Torinu, 2. Grob Gospodnji u Jerusalimu – sveto mesto, jer na njemu, mestu tuge, zasija svevaskrsna radost bogonosnom rodu ljudskom, i 3. sve svetiteljske mosti (narocito Sv. Vasilija Ostroskog (doziveo isceljenje ociju) i Sv. Petke) koje svedoce o slavi i blagodati Bozjoj u smislu da je i telo osveceno jer je cinilo dobra dela jevandjelska i da zaista jeste istinita rec apostolske propovedi u Sv. Pismu – vasa tela su hram Duha Svetog i zivo kamenje koje se uzidjuje u Kuću duhovnu (kako kaze Sv. ap. Petar) tj. Telo Hristovo (objasnjava Sv. ap. Pavle).

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *