NASLOVNA » Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Grčki mitropolit pozvao sveštenike da ustanu protiv razdvajanja Crkve i države

Grčki mitropolit pozvao sveštenike da ustanu protiv razdvajanja Crkve i države

U Grčkoj vri zbog odluke vlade Aleksisa Ciprasa da pokrene ustavne promene koje bi razdvojile crkvu od države, odnosno učinile državu „religiozno neutralnom“.

Ciprasova partija (Siriza) inicirala je korekciju člana 3. Ustava Grčke, takvu da u njemu jasno piše da je grčaka država „religiozno neutralna“. Predložila je i `toplu oblogu` u vidu formulacije da je Pracvoslavna crkva u zemlji „dominantna religija“.

Mitropolit Kalavritski i Egialijski Amvrosije pozvao je sveštenike Eladske pravoslavne crkveda ustanu protiv takvih reformi, odnosno – odvajanja crkve od države.

U mitropolitovoj izjavi se upozorava:

„Pravoslavlje će biti prodato, acrkvena imovina izgubljena. Štaviše, nekretnine Crkve mogu završiti u takozvanom `superfondu privatizacije`, a onda će sve biti jasno“.

Prethodno je „predlog ustavne reforme“ osudio Sveti savez grčkih sveštenika, koji okuplja 9.000 od ukupno 11.000 grčakih pravoslavnih sveštenika. I otvoreno zatražio da se anulira sporazum o razdvajanju Crkve i države.

Mitropolit Amvrosije

Taj sporazum je oštro kritikovao i prvi jerarh Eladske crkve mitropolit Jeronim:

„Sada žele da država prestane da sveštenicima daje plate iako je to praksa već nekoliko decenija. Nezavisno od toga, mora se voditi računa o istorijskoj činjenici da je država – u zamenu za obezbeđivanje plata i penzija sveštenstvu – dobila na raspolaganje  vrednu crkvenu i manastirsku imovinu“.

Mitropolit Amvrosije smatra problematičnom i neprihvatljivom ideju da država – umesto da da je direktno plate sveštenicima – Crkvi obezbeđuje „subvencije za plate sveštenika“.

Posebno je pritom upozorio:

„Naša mitropolija nema novca da postavi sveštenike na upražnjena mesta, a Vlada Grčke državnim novcem gradi džamije i imenuje muftije u Trakiji. Našu crkvu progone. Mi smo nepoželjni za ateiste koji nama vladaju“.

Upozorio je da se Ciprasova vlast prema pravoslavnom sveštenstvu „odnosi protiv boljševika u Rusiji“:

„Grčki pravoslavni sveštenici, dižite se na noge! Uzimajte u ruke zastave otpora!“

Situaciju nimalo nije smirila Ciprasova izjava da izmene koje njegova vlada `gura` nisu u suprotnosti sa „vekovnom tradicijom grčkog naroda“:

„Besmislene i smešne su tvrdnje da će krst biti skinut sa nacionalne zastave i drugih državnih simbola. Mi proglašavanjem religioznog neutraliteta želimo samo da obezbedimo da država bude garant verskih sloboda za grčki narod i grčke građane“.

Izvor: Fakti

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *