NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Grčki mitropolit pozvao Erdogana da primi pravoslavlje

Grčki mitropolit pozvao Erdogana da primi pravoslavlje

Mitropolit Pirejski Serafim, poslao je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu otvoreno pismo, u kome ga je pozvao da pređe na pravoslavlje, javlja agencija Agionoros.

Pismo počinje od analize krizne situacije, koja traje na Bliskom istoku. Mitropolit Serafim je nazvao odnose Turske i Rusije «veoma važnim» i istakao, da upravo takvi odnosi omogućuju turskim vlastima da «na ravnoj nozi razgovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom».

Vladika je iskazao uverenost da je Erdogan dugi niz godina spremao «plan B» za obnavljanje stare slave Osmanskog carstva, u slučaju pogoršanja odnosa Turske i EU.

Mitropolit je posebno naglasio da bi «svaka država poželela da ima političkog vođu, koji poštuje i ispoveda većinsku religiju svog naroda», i nazvao Erdogana uništiteljem kemalizma i obnoviteljem islama u Turskoj. Ipak, vladika smatra da islam nije dobar izbor kao faktor konsolidacije.

Oslanjajući se na mnoštvo bogoslovskih i istorijskih primera, mitropolit Serafim je dokazivao pogrešnost islamske vere i konstatovao da se ona oslanja na nizu zabluda.

Po završteku svog bogoslovskog teksta na više strana, jerarh Jeladske Pravoslavne Crkve pozvao je predsednika Turske da se odrekne od «demagoške, lažne vere» i da se radi «istinske duhovne koristi za sebe, svoje bližnje i svoj narod, pokaje i odbaci zablude u kojima se nalazi, i poveruje u Bogočoveka Hrista, Spasitelja i Izbavitelja sveta.» Na kraju ga je vladika posavetovao da prođe katehizaciju i primi Sveto Krštenje i da pritom zamoli svog trenutnog saveznika Vladimira Putina da mu bude krsni kum, a da Carigradski patrijarh izvrši tu Svetu Tajnu.

S ruskog Aleksandar Đokić

Izvor: http://www.pravoslavie.ru/srpska/102801.htm

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *