NASLOVNA » Društvo, Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Grčka: Oslobođeni anarhisti koji su upali u crkvu

Grčka: Oslobođeni anarhisti koji su upali u crkvu

Solun – Grčke vlasti oslobodile su danas grupu od 26 anarhista privedenih u nedelju zbog upada u glavnu pravoslavnu crkvu u Solunu gde su prekinuli službu.

A policeman walks past protesters holding a sign during a rally near the courthouse where defendants Epaminondas Korkoneas and Vassilis Saraliotis are standing trial in Amfissa town, northwest of Athens in this January 20, 2010 file photo. REUTERS/Yiorgos Karahalis/Files

Anarhisti, među kojima devet stranaca, krivično su bili gonjeni zbog ometanja verskog obreda u crkvi gde su prekinuli liturgiju i delili letke s natpisom „Solidarnost prema izbeglicama“. Sud je naveo da deljenje letaka nije dovoljno za pokretanje postupka o krivičnom delu.

Grupa od 19 anarhista dobila je po šest meseci uslovne zatvorske kazne zbog remećenja javnog reda.

Anarhisti protestovali su jer je policija anarhiste i migrante u sredu izbacila iz dve zgrade u crkvenom vlasništvu koje su okupirali.Mnoge napuštene zgrade u Atini i Solunu sada su naseljene anarhistima koji žele da prihvate izbeglice. Prema zvaničnim procenama, više od 2.000 izbeglica živi u takvim zgradama.

Oko 57.000 izbeglica blokirano je Grčkoj od marta ove godine kada je počela primena sporazuma EU-Turska prema kojem će izbeglice biti vraćene u Tursku ukoliko im grčke vlasti odbiju zahtev za azil.

 

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=08&dd=02&nav_category=78&nav_id=1161371

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *