Govorio sam pretiho na ispovesti

Pitanje:
Pomozi Bog. Da li trebam ponovo da ispovedim grehe koje sam ispovedio, ali mi je duhovnik prilikom razrešne molitve izgovorio pogrešno ime, a ne moje. Pošto sam tiho pričao najverovatnije me nije dobro čuo kad sam govorio ime. Ja sam pogrešio što sam tiho govorio ili što mu bar nisam ponovio svoje ime ili što ga odmah nisam upitao o tome, ipak šta je tu je šta sad da radim. I da li su mi oprošteni oni gresi koje sam ispovedao brzo i tiho zbog čega je duhovniku bilo teško da razume šta sam sve rekao bar ja tako mislim. Možda sam ja umislio da on nije čuo baš sve, a možda i nisam, ali mene to muči pa vas molim da mi koliko se može razjasnite ovu nedoumicu. Hvala.
N.N


Odgovor:
Bog ti pomogo, Sveta Tajna ispovesti je najbolji način da očistimo svoju savest, i sigurno da ako jednom ispovedimo neki greh, a i dalje nas tišti to što smo učinili treba ponovo otvoriti svoju dušu pred duhovnikom. Sigurno da si trebao da mu odmah kažeš tvoje pravo ime, ali ako si rekao a on nije dobro čuo, ne brini Gospod sve vidi i sve čuje.
Moraš da znaš da si se ti ispovedio Gospodu a ne duhovniku. U trebniku stoji „Ja sam samo svedok“ misli se na duhovnika koji je posrednik između tebe i Gospoda. Ti kad se kaješ kažeš: „OPROSTI GOSPODE“ a ne „OPROSTI OČE ILI DUHOVNIČE“ Sigurno da smo mi sveštenici ti, koji će ti dati savet kako dalje, i da trebaš glasnije da se ispovedaš jer ima starih sveštenika koji možda dobro ne čuju i u tom slučaju on neće moći da ti da dobar savet. Budi glasniji i ne stidi se da kažeš ono za šta si došao. Brini kako ćeš sačuvati svoju dušu, a Gospod je taj koji sve vidi i koji sve čuje S poštovanjem o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *