NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » GOSPODE, TI SI ŽIVOT MOJ!

GOSPODE, TI SI ŽIVOT MOJ!

 

GOSPODE, TI SI ŽIVOT MOJ!
 

 
IZVODI IZ DNEVNIKA
 
NE SUDI BLIŽNJEM, NAROČITO SVEŠTENIKU
 
Molim vas, braćo, da ne osuđujete ne samo sveštenika, već bilo kog čoveka, da biste se udostojili oproštaja grehova, jer kada vidiš nekoga kako greši, ne znaš kako će završiti svoj život.
Onaj razbojnik koga su sa Hristom razapeli bio je čovekoubica, a Juda je bio Hristov učenik i apostol, i za kratko vreme se s njima dogodila promena: razbojnik je ušao u Carstvo Nebesko, a učenik u pogibao.
Zato ne treba osuđivati čoveka, neka je i grešnik, jer je on brat tvoj, a i otkud ti znaš njegova dobra i zla dela.
Mnogi su često grešili javno, a onda su tajno prineli pravo pokajanje; mi smo videli njihove grehe, a pokajanje i obraćanje njihovo ne. Mi ih osuđujemo kao grešnike, a Bog im daruje opravdanje.
Dakle, molim vas da ne osećate zlobu ni prema kome, da ne osuđujete nikoga, dok ne dođe Pravedni Sudija Koji će na svetlost da izvede sakriveni mrak i da objavi pomisli srca.
Naročito nemoj da osuđuješ sveštenika Božjeg zbog tajnih i javnih grehova njegovih za koje čuješ. Ne govori o njemu: “ On je grešan i pristupa Tajnama, i zato mu ne dolazi dar Duha
Svetoga“. Ništa slično ne pomišljaj, već prepusti sud Srceznalcu Bogu. On je Sudija, Ispitalac tajni!
Imaj u vidu da je sveštenik iznad tebe. Ako je sveštenik i sagrešio, onda je sagrešio protiv Božanskih zapovesti, a ti nisi postavljen za sudiju i ispitivača drugih. Znaj za svoje mesto i meru.
Dakle, ne osuđuj nikoga, a naročito svetitelja Božjeg, već s verom, velikim strahom, istinskim pokajanjem i čistom savešću pristupaj Božanskim Tajnama, jer ako bi Anđeo Božji prinosio Svetu Beskrvnu Žrtvu, a ti se pričestio nedostojno, ni Anđeo te ne bi mogao očistiti od greha.
Juda je primio Hleb Božji od Samog Vladike Hrista, i „pošto se nedostojno pričestio Ovim, uđe u njega satana“. Čega neka nas izbavi Gospod Bog Kome je slava u vjeki vjekova. Amin.
„Ne budite nemilosrdne sudije ljudima koji služe Bogu i padaju u životu u protivrečnost sa samima sobom, to jest sa svojim blagočešćem; u protivrečje ih postavlja sa sobom sam đavo, njihov zli protivnik; on se snažno hvata zubima svojim za njihovo srce i primorava ih da čine protivno“. (Sveti Jovan Kronštatski)
 
 

 
 

Jedan komentar

  1. Markovic Radosav

    Mogu li molim.Vas da narucim knjigu Gospode Ti Si Zivot Moj…ne mogu nigde da pronadjem da je.kupim.Hvala.
    061 222 74 22
    [email protected]

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *