Glavni razlog zbog kojeg se osećamo kao da nas je Bog napustio

Mitropolit ANTONIJE borispoljski i brovarski

 

 

 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se osećamo kao da nas je Bog napustio.

Jedan od najrasprostranjenijih, iznenađujuće, proizlazi iz naše želje da dostignemo savršenstvo sopstvenim snagama.

Uznemireni smo i dižemo ruke kada postanemo svesni svoje nesavršenosti. Preterano zahtevan čovek, duhovni perfekcionista lako se spotakne. On polaže više nade u sebe i svoju snagu nego u Gospoda i Njegovu pomoć. A to će neminovno dovesti do podrivanja njegove snage i duha i dalje do pada u očaj.

A očajanje je nedelatno. Ono paralizuje našu volju i ne možemo se pokrenuti ili se vrtimo u krug.

Koren nezadovoljstva je gordost. Izluđuje nas i oduzima nam mir i zdravo rasuđivanje. Takav čovek ne može dozvoliti sebi da se spotakne, ne može pokazati slabost; on teži ka nepogrešivosti, a to je nemoguće.

Naša nesavršenost i naše nemoći čuvaju nas od nadmenosti i preuznošenja. U njima se ponekad krije naše spasenje.

Samo smireni kormilar, pokoravajući se volji Onoga Koji je stvorio brod, može dovesti svoj brod u sigurnu luku koju je Gospod pripremio za sve.

Svest o našoj nesavršenosti je spasonosna. Sve dok je čovek svestan svoje nesavršenosti, smiren je i, sledstveno tome, duhovno raste; ali čim se pojavi osećaj sopstvene nepogrešivosti u bilo čemu, čak i u nekoj sitnici, trebalo bi da budete oprezni. To je opasan simptom.

Ceo naš život je uspon ka Bogu. Privučeni smo odbleskom Nebeske slave na zemlji i težimo ka savršenstvu Svevišnjeg. Ali, u ovom privremenom životu ono je nedostižno u svoj svojoj punoći. Potpuno prosvetljenje Božanstvom i savršeno poznavanje Trojstva moguće je tek nakon telesne smrti.

Ne plašimo se da ćemo biti nesavršeni; trebalo bi da se plašimo ako poželimo nešto više od zajedništva s Bogom – na primer, lično gordeljivo savršenstvo.

Bog je najveći predmet naših želja. Nema ničeg drugog.

 


Prevod sa engleskog za svetosavlje.org
Bojana Milidragović

Izvor:
Orthodox Christianity

 

2 komentar(a)

  1. Tomislav

    Kakva je razlika između napada na Crkvu Božiju između napada, sa leve ili desne strane?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.