Gigantske zveri

Pitanje:
Dragi Oci Crkve: Ja imam jedno pitanje više antropološko nego duhovno. Mene zanima crkveno-biblijsko-istorijski odgovor na to „antropološko“ pitanje. A radi se o sledećem: Iz istorije kao i iz arheoloških iskopina je poznato da su Zemlju nekada u pradavna vremena naseljavala giganstska bića i giganstski biljni svet. Bilo je to vreme brontosaurusa, dinosaurusa, tiranosaurusa, gigantskog rastinja i vlage i velikih močvarnih površina… U Kanadi, gde živim, postoje brojne arheološke naseobine iz tog davnog doba i kosti tih izumrlih gigantskih životinja. Nedavno sam, videvši jedno nesrazmerno krupnih biljku kao hiper-gigantski gavez, pomislio da se ta vrsta sačuvala i do danas. I naježio sam se, tj. užasnuo, pomislivši da su tim istim putem, kojim ja sad idem, hodali ti strašni tiranosaurusi… A onda, kad je došao potop, kad je Noje skupio pravednike i od svake vrste po jedan par za nastavak života, svi su drugi izumrli i sa njima ta čudovišta.To mi drago i vrlo sam zato srećan, ali kako će biti posle? Ne znam baš kako da sročim svoje pitanje, jer i sam uviđam da sam zbunjen i da svašta pitam ali pretpostavljam da ljudi, koji su tada postojali, pre Nojeve barke, nisu bili u blizini i dodiru sa tim golemim zverima? A na Strašnom Sudu konačnom, jel će se oni – te gigantske zveri, opet pojaviti? Molim vas, odgovorite mi bar nešto.
Luka


Odgovor:
Dragu Luka, Sve što je Gospod stvorio beše dobro. A čovek je grehom uveo zlo u ovaj svet. Inače, čevek je živeo u skladu sa prirodom, sa životinjama i biljkama. U Raju nije bilo nikakve opasnosti za Adama i Evu, ni od kakvih životinja, biljaka, klime, prirode… Teško je to sada u detalje predstaviti i opisati, ali i danas čovek može da živi u skladu sa prirodom ili da se boji nje.
Čini mi se da je tvoje rezmišljanje tipično za jednog gradskog dečaka koji se oseća neprijatno ako mu negde, nekada, nekim slučajem neki mrav ili kakva buba pređe, na primer, preko noge… Deca koja odrastaju na farmi ili u prirodi, nemaju takvih strahova, pitanja…
Oci misle da će prilikom opšteg vaskrsenja, na kraju sveta i veka, vaskrsnuti i sve životinje i biljke, koje su ikada živele.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.