Гигантске звери

Питање:
Драги Оци Цркве: Ја имам једно питање више антрополошко него духовно. Мене занима црквено-библијско-историјски одговор на то “антрополошко” питање. А ради се о следећем: Из историје као и из археолошких ископина је познато да су Земљу некада у прадавна времена насељавала гиганстска бића и гиганстски биљни свет. Било је то време бронтосауруса, диносауруса, тираносауруса, гигантског растиња и влаге и великих мочварних површина… У Канади, где живим, постоје бројне археолошке насеобине из тог давног доба и кости тих изумрлих гигантских животиња. Недавно сам, видевши једно несразмерно крупних биљку као хипер-гигантски гавез, помислио да се та врста сачувала и до данас. И најежио сам се, тј. ужаснуо, помисливши да су тим истим путем, којим ја сад идем, ходали ти страшни тираносауруси… А онда, кад је дошао потоп, кад је Ноје скупио праведнике и од сваке врсте по један пар за наставак живота, сви су други изумрли и са њима та чудовишта.То ми драго и врло сам зато срећан, али како ће бити после? Не знам баш како да срочим своје питање, јер и сам увиђам да сам збуњен и да свашта питам али претпостављам да људи, који су тада постојали, пре Нојеве барке, нису били у близини и додиру са тим големим зверима? А на Страшном Суду коначном, јел ће се они – те гигантске звери, опет појавити? Молим вас, одговорите ми бар нешто.
Лука


Одговор:
Драгу Лука, Све што је Господ створио беше добро. А човек је грехом увео зло у овај свет. Иначе, чевек је живео у складу са природом, са животињама и биљкама. У Рају није било никакве опасности за Адама и Еву, ни од каквих животиња, биљака, климе, природе… Тешко је то сада у детаље представити и описати, али и данас човек може да живи у складу са природом или да се боји ње.
Чини ми се да је твоје резмишљање типично за једног градског дечака који се осећа непријатно ако му негде, некада, неким случајем неки мрав или каква буба пређе, на пример, преко ноге… Деца која одрастају на фарми или у природи, немају таквих страхова, питања…
Оци мисле да ће приликом општег васкрсења, на крају света и века, васкрснути и све животиње и биљке, које су икада живеле.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.