Гатара

Питање:
Благослови оче. Имам 26 година и био сам прилично редован на Богослужењима, пошто сам за певницом. Имам проблема са кичмом и јер имам вишка килограма, те ми је јако напорно да издржим да стојим, па сам користио прилику да кадгод и седнем на Св.Литургији уз благослов свештеника. Међутим проблеми са кичмом су у последње време интезивирани, као и вртоглавице. Све то доприноси да будем јако нервозан, напет… и сл. и утиче на мој живот, како духовни, тако и свакодневне обавезе које морам да испуним у току дана. Највећи проблем је што сам почео да у последње време избегавам Св.Литургију, јер с ваки пут морам да изађем, како се не бих срушио. Све ово је заправо увод у проблем који сам хтео да поделим са Вама, како бисте ме посаветовали. Наиме, моја старија сестра која је се разводи (посебна тема у коју не бих улазио) , а која није у Цркви, како би се народски рекло, је из знатижеље, очаја или само њој знаног разлога отишла код неке врачаре, гатаре или слично… Цела прича око развода, како ће ћеркица то поднети (развод) , здравља и осталих ствари није много утицала на њу, већ на то шта јој је та гатара рекла за мене. Наводно су се на некаквим картама отвориле све деветке око мене и рекла је 5-6 пута да мени хитно мора да се помогне, да ми је нешто уврачано и да ће ми се десити нешто. Проблем је што је госпођа погодила моје тренутно духовно и физичко стање те је веома уплашила моју сестру коју сада не знам како да смирим! ? Рекла је да имам вртоглавице, главобољу, проблем са кичмом, да сам нервозан, плаховит… Цела ситуација, и та паника је мало и мене преплашила, јер не идем на Богослужења, те сам све више маловеран…. Долазим до очајања да нећу решити моје здравствено, а самим тим и духовно стање. Помозите!
Лазар


Одговор:
Бог те благословио Лазаре, Очигледно је да твој проблем са кичмом повезан и са твојим маловерјем. То што си за певницом не значи да си ослобођен искушења у која си упао.
Пошто си редовно у цркви морао си своју сестру да одвратиш од њене жеље да иде код гатаре, иако сестра није у цркви. Ти не само да њу ниси одвратио него си све прихватио што је она донела ов врачаре. Чак и ту жену називаш “госпођом” која је погодила твоје стање.
Из свега овога ми се чини да је главни проблем у теби и твојој слабој вери, па ти је мој савет да попричаш са својим свештеником који ти даје благослов да седиш за време Литургије и да му кажеш како те је “госпођа” очарала јер је погодила твоје тренутно стање. о.Драган

Comments are closed.