Физички напади од демона

Питање:
Читао сам у једној књизи о Блаженом Јакову Цаликису да је био ударан и то веома жестоко од стране демона. Чак је имао и веома озбиљне повреде. Зашто Господ то дозвољава? И шта треба мислити о себи тај човек који то доживљава, можда он погрешно почне мислити да је грешан и лош и да је због тога заслужио те ударце? Да ли се ти ударци називају искушења или какав је већ њихов назив?
Илија


Одговор:
Драги Илија, Таквих примера је много у подвижником животу светих. Господ то допушта, или повлачи Своју заштиту зарад смирења подвижника. Он тиме учи вишем степену духовности. Да се овај не погорди! Многи Свети Оци говоре да се неке страсти допуштају зарад нашег смирења, да се ми својим силама и заслугом не спасавамо, него само благодаћу Божијом. О том допуштању јасно учи и св. Петар Дамаскин.
Ударце је тешко протумачити, јер су они духовне природе. По Светим Оцима човек ћавоље хтење и жељу кроз своје срце процесује, и најзад својим телом оваплоћава. Својом физичком акцијом. Ђаво физички не би требао да напада човека, у неком директном ударању, али Житија Светих бележе и то физичо малтретирање. Обично ђаво користи човека за оваплоћавање злих помисли и планова, и човек их спроводи и смртно греши. Преп. Јустин Ћелијски каже да «само ђавоимани човек може да убије». Човек је својим срцем сасуд Христа или Сатане. Поздрав
оЉубо

One Comment

  1. Već skoro 2 godine, imam fizičke napade demona, ne prestaju. To su izričito jaki bolovi, čupanje za kosu, ubodi, taj bol ne može da se poredi ni sa čim. Svaku noć kada legnem u krevet, osećam kako mi se neko penje na krevet, kako me guši, pecka poput struje, leže na mene, itd… Vidim ih, čujem,a da ne pričam o mislima koje mi konstantno zagorčavaju život. Ja ne znam vise sta da radim ni kome da se obratim, većina sveštenika to ne razume, a monah koji je proživljavao sličnu stvar, mi je rekao da sama moram da se izborim sa tim, i da Bog želi da vidi moju borbu, a ja nemam snage za to. Da li mi možete dati neki savet?
    Pozdrav