Физички напади од демона

Питање:
Читао сам у једној књизи о Блаженом Јакову Цаликису да је био ударан и то веома жестоко од стране демона. Чак је имао и веома озбиљне повреде. Зашто Господ то дозвољава? И шта треба мислити о себи тај човек који то доживљава, можда он погрешно почне мислити да је грешан и лош и да је због тога заслужио те ударце? Да ли се ти ударци називају искушења или какав је већ њихов назив?
Илија


Одговор:
Драги Илија, Таквих примера је много у подвижником животу светих. Господ то допушта, или повлачи Своју заштиту зарад смирења подвижника. Он тиме учи вишем степену духовности. Да се овај не погорди! Многи Свети Оци говоре да се неке страсти допуштају зарад нашег смирења, да се ми својим силама и заслугом не спасавамо, него само благодаћу Божијом. О том допуштању јасно учи и св. Петар Дамаскин.
Ударце је тешко протумачити, јер су они духовне природе. По Светим Оцима човек ћавоље хтење и жељу кроз своје срце процесује, и најзад својим телом оваплоћава. Својом физичком акцијом. Ђаво физички не би требао да напада човека, у неком директном ударању, али Житија Светих бележе и то физичо малтретирање. Обично ђаво користи човека за оваплоћавање злих помисли и планова, и човек их спроводи и смртно греши. Преп. Јустин Ћелијски каже да «само ђавоимани човек може да убије». Човек је својим срцем сасуд Христа или Сатане. Поздрав
оЉубо

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.