Филм о открићу Исусовог гроба

Питање:
Помаже Бог драги оче! Мене инетресује Ваше мишљење о филму што ће бити пуштен на једном тв каналу који није битан, нећу да стављам ни датум пошто ни то није битно и желим да тај филм погледа што мање људи. Да се вратим теми. Тај филм је режирао амерички режисер Џејмс Камерон и то је документарни филм о проналаску Исусовог гроба. Читао сам на интернету да га је Грчка православна црква означила за незналицу и да филм вређа хришћанство, а осудио га је и Свети Синод. Наводе да није случајно што је Камерон своје тврдње изнео пред Васкрс, који сви хришћани ове године славе 8.априла. Зато би Вас замиолио да ми кажете Ваше мишљење о том документарцу, мада претпостављам да се Ваше мишљење не разликује од мишљења грчке правосавне цркве. Још једном Вам хвала и свако добро. Поздрав
Бранко


Одговор:
Драги Бранко, Гледао сам овде (у Аустралији) на ТВ. Та прича о наводном открићу гроба који, како аутор верује, највероватније припада Христу, уопште ми не делује озбиљно и научно. Делује ми шарлатански и сензационалистички, да не кажем циркузанерски. Али, циркуси управо зато и постоје, јер се ту сакупи доста радозналих људи, прода се доста улазница, и што је акробатика већа, то је и популарност већа, а самим тиме и крајњи циљ – већа зарада.
Баш недавно, наш Епископ, Иринеј (Добријевић) , је написао неколико речи о том документарном филму. Његово мишљење је исто као и моје. Он каже: „Данас смо ми хришћани суочени са најновијим брујењем медија о наводном открићу гробнице за коју, између осталог, тврде да припада самом Христу. Случајност? Не заиста! Намерно? Наравно, нарочито у подешено време! Ново откриће или стара јерес? Научни доказ, или сензационалистичка фарса? Да ли ће се ово показати као егзистенцијална конфронтација, искушење или испит наше вере? Не бојте се… Он није овде, Он је васкрсао, као што је рекао! ” (Мт. 28, 5-6) . У светлу овога, суочавамо се и са питањем: шта нас уствари, дефинише као хришћане? Заиста, то што се клањамо Његовом Крсту и славимо Његово свето Васкрсење. Христов Крст и Његово Васкрсење сачињавају суштину нашег живота, наше вере и наде. Значај нашег рођења, живота и смрти налази се у раном јутарњем открићу празнога гроба. Јер, по речима апостола Павла: ако Христос не уста, узалуд вера наша, живот наш је без смисла… и ако се само у овоме животу надамо у Христа, јаднији смо од свију људи! (упор. 1. Кор. 15, 14-19) .
Таквих „открића” је било поприлично и раније, а биће их још ко зна колико. Ништа од тога није остало као вредно и истинито. У модерна времена, они који хоће да направе сензацију, имају само још више могућности, користећи се модерним средствима. Ништа ново, стара прича, ново паковање. Не бих се уопште узбуђивао око тога.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.