NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » EPISKOPSKO ISPOVEDANJE PRAVOSLAVNE VERE

EPISKOPSKO ISPOVEDANJE PRAVOSLAVNE VERE

 
>
 

 
UVOD
 
Od uvek se pri hirotoniji novoizabranih Episkopa u Crkvi Pravoslavnoj od njih tražilo javno ispovedanje vere, kako se ne bi desilo da slovesno Stado Hristovo umesto pastira dobije vuka u ovčijoj koži za svoga predvodnika, Razume se da ovo Ispovedanje nije uvek bilo istog obima i sadržaja, nego je kroz istoriju dobijalo različite forme – kraće i duže.
Donedavno u Srbskoj Pravoslavnoj Crkvi Episkopi su svoje Ispovedanje vere čitali na narodu nerazumljivom crkvenoslovenskom jeziku, u formi kako se ona uobličila u rusko.j crkvenoj tradiciji.
Episkopsko Ispovedanje, koje se sada po prvi put objavljuje la srbskom jeziku a za širu čitalačku javnost, plod je prevodilačkog i prerađivačkog truda najpre Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (1985 g.), a zatim i Episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija (1991 g.), koji su, svaki u svoje vreme (od izbora do hirotonije), ne samo izvršili prevod ovoga čina (sa crkvenoslovenskog i grčkog jezika), nego i izvesno prilagođavanje u formi i izrazima.
Ovo episkopsko Ispovedanje predstavlja veru celokupne Crkve Božije (klira i naroda) kojoj on, po blagovoljenju Duha Svetoga hirotonijom postaje Pastir i učitelj. Stoga zbog samog značaja, dubine i jasnoće u izlaganju Vere Pravoslavne, a radi verskog obrazovanja i pravilnog rukovođenja u veri našega naroda u ovim smutnim vremenima psevdohrišćanskog ekumenizma, u lavirintu raznih sekti i sujeverja, mi i objavljujemo u celini ovo Episkopsko Ispovedanje Pravoslavne vere.
 
(+Ep. Artemije)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *