ЕПИСКОПСКО ИСПОВЕДАЊЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ

 
>
 

 
УВОД
 
Од увек се при хиротонији новоизабраних Епископа у Цркви Православној од њих тражило јавно исповедање вере, како се не би десило да словесно Стадо Христово уместо пастира добије вука у овчијој кожи за свога предводника, Разуме се да ово Исповедање није увек било истог обима и садржаја, него је кроз историју добијало различите форме – краће и дуже.
Донедавно у Србској Православној Цркви Епископи су своје Исповедање вере читали на народу неразумљивом црквенословенском језику, у форми како се она уобличила у руско.ј црквеној традицији.
Епископско Исповедање, које се сада по први пут објављује ла србском језику а за ширу читалачку јавност, плод је преводилачког и прерађивачког труда најпре Митрополита црногорско-приморског Амфилохија (1985 г.), а затим и Епископа захумско-херцеговачког Атанасија (1991 г.), који су, сваки у своје време (од избора до хиротоније), не само извршили превод овога чина (са црквенословенског и грчког језика), него и извесно прилагођавање у форми и изразима.
Ово епископско Исповедање представља веру целокупне Цркве Божије (клира и народа) којој он, по благовољењу Духа Светога хиротонијом постаје Пастир и учитељ. Стога због самог значаја, дубине и јасноће у излагању Вере Православне, а ради верског образовања и правилног руковођења у вери нашега народа у овим смутним временима псевдохришћанског екуменизма, у лавиринту разних секти и сујеверја, ми и објављујемо у целини ово Епископско Исповедање Православне вере.
 
(+Еп. Артемије)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.