NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » EPISKOP – OGNJENI STUB

EPISKOP – OGNJENI STUB

PREPODOBNI JUSTIN ĆELIJSKI
EPISKOP – OGNJENI STUB
/zapis o Episkopu/[1]
 
Episkop – ognjeni stub; oko eparhije; oko vasione, kojim Istinu Spasovu vidimo!
Srce eparhije. Savest eparhije. Savest čovečanstva.
Tice selice. Zašto/?/. Vi ste naše večno proleće.
Otidete od nas – zima ciča napada na slaba srca naša i pretvara ih u led. Led za Hristovu Istinu. A ako nju ne osećamo, nismo li marva za jaslima, marva – mi: ljudi. A vi – tice selice. A vi ste: vera vere naše, so soli naše, zenica oka našeg, savest savesti naše. Ne selite se. Ostajte ovde.
Molitve vaše – plameni pojasevi oko nas. Zašto nas napuštate?
Teško vam je. A zar ne znate: da je vaš poziv najteži od svih poziva i na zemlji i na nebu? Vaš poziv – odgovorniji od Anđelskog. Svaka duša u eparhiji tražiće se od vas. A njih je hiljade, stotine hiljada! A u svaku treba da uđete. Kako ćete ući – kada menjate eparhije kao kukavice gnezda?
Velike teškoće u ovoj eparhiji po tebe, velike opasnosti, ali – kada smo slabi onda smo snažni. Kada nas gone – blagosiljamo; kada hule trpimo, postasmo smetlište sveta, po nama gaze svi (1Kor.4,12-13). I – đavoli. Pastir dobri dušu svoje polaže za ovce (Jn. 10 ,11) baš kad su u opasnosti, a najslabije…
Arhijerejski san (čin, služba) – Hristov san: On – glavni, večni Prvosveštenik.
Arhijerej se venčava za svoju eparhiju na život i smrt.
Kanoni? Sveta i sveštena pravila, sveti zakoni. A oni odlučno naređuju da episkopi ne menjaju eparhije. Nisu oni (=Episkopi) ni eparsi, ni sreski načalnici, već vaspitači duša, spasitelji duša. A duše se spasavaju dugim podvizima, ne letećim posetama.
Razumemo: menjati eparhiju kada je u pitanju povišenje: od episkopa za Mitropolita, ili za Patrijarha. To je u duhu Spasovog Evanđelja, i svetih zakona Crkve. Ali bez toga: ne razumemo. Evanđelje, ta savest neba na zemlji, to ne razume, i ne dopušta, i zabranjuje. Evanđeljoborci – zar ne i Hristoborci?
Ja nikoga ne učim, ja samo sebe mučim. I prijatna mi je ova muka. Zato što je radi Evanđelja, radi evanđelske svetosti i uzvišenosti episkopskog čina. A htelo bi mi se, da svaki Episkop blista Atanasijevom slavom, Vasilijevom neustrašivošću, Grigorijevom skromnošću, Zlatoustovom molitvenošću, Savinim narodoljubljem.
Episkop! Tu je sva ozbiljnost neba i zemlje. Tu se sastaju sve vrednosti evanđelske. To je Anđeo svoje eparhije, koji molitveno leti od duše do duše svojih eparhiota, od doma do doma, od tuge do tuge, od muke do muke. Čija muka nije njihova muka? Čiji pad nije njihov pad? Čija tuga – njihova tuga?
Episkop koji bez potrebe menja eparhiju – to liči na oca koji napušta svoju decu, menja ih.
Zašto pretvarati u činovnički poziv episkopski čin? Ta ni po čemu ne liči na stvari ovoga sveta, i njegove vrednosti.
Episkop nije činovnik, već otac, istinski otac, koji mora dati odgovor Gospodu Sveznajućem za svaku dušu, za svako čedo, za hiljade, za stotine hiljada dece svoje iz cele eparhije.
Kako obesceniše, kako obezvredniše najuzvišenije zvanje u svetu! Niže od trideset srebrnika. Gospode Isuse, dođi! Zemlja gori od nepravde. Zamahni srpom, i požanji prvu /? – nejasna reč/ njivu Zapuštenu /? – nejasna reč/ (Otkr.14,18). /najverovatnije kraj zapisa/
 


 
Napomene:

  1. Rukopis – kratki zapisi, pisan brzopisom, na 5 listića. Sadržaj teksta (iz međuratnog perioda): protiv premeštaja Episkopa sa jedne eparhije na drugu. – Prepisujući verno, ostavljamo neizmenjenu ortografiju. – Pr. prir.

 


Prepodobni OTAC JUSTIN
SETVE I ŽETVE – članci i manji spisi

 ŠTAMPANO IZDANJE

 Blagoslov: Episkop valjevski Milutin,
  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije,
  Episkop bački Irinej,
  Episkop raško-prizrenski Artemije,
  Episkop umir. zahumsko-hercegovački Atanasije
 Izdato: 2007.
 Biblioteka: Sabrana dela Sv. Justina Novog u 30 knjiga
 Knjiga: br. 20, tekst broj 22, strane 212-213.
 Mesto: Beograd
 Izdaju: Naslednici Oca Justina,
  i Manastir Ćelije kod Valjeva
 Slog: Bratstvo sv. Simenona Mirotočivog
 Štampa: Interklima – grafika; Vrnjačka Banja
 Tiraž: 3000

 INTERNET IZDANJE

 Objavljeno: 28. mart 2008.
 Izdaje: © Svetosavlje.org
 Urednik: prot. Ljubo Milošević
 Osnovni format: Vladimir Blagojević
 Digitalizacija: Stanoje Stanković
 Korektura: Stanoje Stanković
 Dizajn stranice: Stanoje Stanković

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *