NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ENCIKLOPEDIJA PRAVOSLAVNOG DUHOVNOG ŽIVOTA

ENCIKLOPEDIJA PRAVOSLAVNOG DUHOVNOG ŽIVOTA

 

ENCIKLOPEDIJA PRAVOSLAVNOG DUHOVNOG ŽIVOTA
 

 
Đ
 
ĐAVO
 


 
ĐAVO
 
• U današnje vreme kao boravište đavolu, glavi palih anđela, služi bezdan, tartar, ad, podzemlje, unutrašnjost zemlje. To obitavalište palom arhanđelu je najavio sveti prorok Isaija: Uad ćeš sići– rekao mu je i u temelje zemlje(Is. 14,15). Predskazanje nad knezom koji je vladao vazduhom savršeno je silom i vlašću Spasitelja ljudi, Bogočoveka. Spasitelj je taj veliki Anđeo– Bog, Koji ima ključ bezdana,Koji je sišao sa nebesa i, vaplotivši se, upotrebio Svoje ljudsko telo kao lanai veliki,raširivši ga na krstu kako bi svezao zmiju, drevnu zmiju, koja je đavo i satana.Gospod je svezao satanu za sve vreme između Svoja dva dolaska, bacio ga u bezdan, zaključao i zapečatio nad njim. Budući zaključan i zapečaćen u materijalnoj tamnici, đavo nužno mora da ima materijalnu prirodu, jer inače nikakva materijalna tamnica ne bi mogla da ga zadrži. Uoči Drugog dolaska Gospodnjeg biće pušten satana iz tamnice svoje, i izaći će da vara narode što su na četiri kraja zemlje (Otk. 20,1 7). 3. 232-233
• Iz životopisa svetih vidi se, baš kao što saopštava i Otkrivenje, da glava palih anđela, satana, prebiva u adu, dok na površini zemlje deluju demoni pod upravom svojih kneževa, to jest palih anđela iz viših činova. Demoni silaze u ad kako bi primili naredbe i uputstva od satane, kako bi ga izvestili o svojim delima i o svemu što se događa na površini zemlje.
Jednom se demon vidljivo javio svetom Andreju i saopštio mu predskazanje o duhovnom i moralnom rastrojstvu hrišćana koje treba da pokvari hrišćanstvo u poslednja vremena. „U ta vremena govorio je demon – ljudi će biti gori od mene, i mala deca će po lukavstvu prevazići starce. Tada ću moći da počinem, jer neće biti potrebno da učim ljude bilo čemu! Oni će sami od sebe ispunjavati moju volju!“ Sveti Andrej je demonu rekao: „Kako ti to znaš? Demon ništa ne zna unapred“. A demon mu odgovori: „Najmudriji otac naš, satana, boraveći u adugata o svemu posredstvom magije i saopštava nam; a mi sami ništa ne znamo“. 3. 244 (v. DEMONI, STRAH)

Jedan komentar

  1. Čitala sam to više puta, ali uzalud, nisam videla egoizam u sebi. Nisam videla da ja svuda namećem svoje Ja. Tek pošto su me bližnji razobličavali i pošto sam molila Presvetu Bogorodicu za pomoć, malo sam se osvestila. Čovek egoista ne vidi svoje stanje. Očajnik. On jadan misli da je s njim sve u redu. Da ga drugi nepravedno optužuju i da mu se čini nepravda. A i grehe drugih prema sebi vidi ogromnim, a svoje ne vidi.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *