NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ENCIKLOPEDIJA PRAVOSLAVNOG DUHOVNOG ŽIVOTA

ENCIKLOPEDIJA PRAVOSLAVNOG DUHOVNOG ŽIVOTA

 

ENCIKLOPEDIJA PRAVOSLAVNOG DUHOVNOG ŽIVOTA
 

 
C
 
CELOMUDRENOST
CRKVA
Poslušnost Crkvi
 


 
CELOMUDRENOST
 
• Ništa tako ne potresa celomudrenost kao naviknutost na drsko, slobodno obraćanje, koje odbacuje pravila skromnosti. 1. 367 (v. ČISTOTA, DOBRODETELJI)
 
CRKVA
 
• Braćo! Po zaveštanju Spasiteljevom ispitajmo znake vremena, za čije je nepoznavanje Gospod optužio fariseje (Mt. 16,3). Obratimo potrebnu pažnju na pouku Spasitelja, Koji je Njemu savremenim Jevrejima govorio: Još je malo vremena svetlost sa vama; idite dok svetlost imate da vas tama ne obuzme; a ko ide po tami ne zna kuda ide. Dok svetlost imate verujte u svetlost, da budete sinovi svetlosti (Jn. 12,35-36). Sa verom ćemo se baviti čitanjem knjiga koje su napisali sveti ugodnici Božiji, crpeći iz njih prosvećenost i život duše. Klonimo se, kao smrtonosnog otrova, knjiga koje potiču iz mutnog i smrdljivog izvora, napisanih od lažno nazvanog razuma, svojstvenog paloj ljudskoj prirodi, koja se svojim padom srodila sa odbačenim anđelima. Da ne budemo više mala deca, koju ljulja i zanosi svaki vetar učenja, obmanom ljudskom i lukavstvom radi dovođenja u zabludu (Ef. 4,14).
Dolaze, dolaze strašni talasi svetskog potopa, koji je istrebio čitav ljudski rod, dolaze talasi laži i tame, okružuju sa svih strana, spremaju se da progutaju vaseljenu, zatiru veru u Hrista, razaraju na zemlji Njegovo carstvo, guše Njegovo učenje, povređuju običaje, otupljuju i uništavaju savest, uspostavljaju vladavinu svezlobnog kneza ovoga sveta. Kao sredstvo našega spasenja upotrebimo bežanje koje je Gospod zapovedio (Mt. 24,16).
Gde je ta blažena barka, nalik onoj pravednog Noja, u koju bismo mogli da se sklonimo pred talasima koji nas sa svih strana prekrivaju, gde bismo mogli da pronađemo pouzdano spasenje? Barka je – Sveta Crkva, koja spokojno plovi na talasima potopa u mračnu i burnu noć, pouzdano se na svome putu rukovodeći nebeskim svetilima: delima svetih ugodnika Božijih. Sjaj tih svetila ne može da sakrije nikakva magla, nikakvi oblaci.
Barka će stići u pristanište blažene večnosti, uspešno će tu dovesti sve one koji su joj poverili svoje spasenje.
Ko ne mari za tu barku, pomisliće, po svojoj slepoj gordosti i umišljenosti, da strašne talase može da preplovi na krhkoj lađi sopstvenog razuma, ko prenebregava smirenu pokornost istinskoj Crkvi, ko seda u druge brodove, povređene lažnim učenjem, nagrižene prelešću lukave zmije, ko odbaci rukovodstvo Duha Svetoga ili se samo sa hladnom dvoličnošću bude rukovodio Sveštenim i svetim Pismom, u kome je jedinom učenje Duha – taj će poginuti. Dokle Svetlosti imate, verujte u Svetlost, da sinovi Svetlosti budete. 1. 405-107
 
Poslušnost Crkvi
 
• Ogradimo smirenjem um, ne dozvoljavajući mu da svaštarski i nepromišljeno stremi ka zadobijanju znanja, ma kako njihova novina i značajan naziv privlačili našu znatiželju. Čuvajmo se ispitivanja lažnog učenja, prikrivenih imenom i maskom hrišćanskog učenja. Smirimo ga u poslušnosti Crkvi, odbacujući svaku pomisao koja ustaje na razum Hristov, na razum Crkve. Za um je isprva težak tesni put poslušnosti Crkvi; ali taj put izvodi na širinu i u slobodu razuma duhovnog, pred kojim iščezava svaki umišljeni nesklad, koji telesni i duševni razum nalaze u tačnom povinovanju Crkvi. He dozvolimo mu da o duhovnim predmetima čita ništa drugo, osim onoga što stoji u knjigama koje su napisali pisci istinske Crkve, o kojima je sama Crkva posvedočila da su organi Duha Svetoga. Onaj ko čita svete pisce neprimetno se prisajedinjuje Duhu Svetome koji u njima obitava i govori; a ko čita jeretičke autore, makar oni u svojim jeretičkim zbornicama bila proglašeni za sve te, prisajedinjuje se lukavom duhu prelesti: zbog neposlušnosti Crkvi, u čemu se ogleda gordost, on pada u zamke kneza ovoga sveta. 1. 396 (a MISAO)

Jedan komentar

  1. Čitala sam to više puta, ali uzalud, nisam videla egoizam u sebi. Nisam videla da ja svuda namećem svoje Ja. Tek pošto su me bližnji razobličavali i pošto sam molila Presvetu Bogorodicu za pomoć, malo sam se osvestila. Čovek egoista ne vidi svoje stanje. Očajnik. On jadan misli da je s njim sve u redu. Da ga drugi nepravedno optužuju i da mu se čini nepravda. A i grehe drugih prema sebi vidi ogromnim, a svoje ne vidi.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *