DUŠE HRISTOVE

 

DUŠE HRISTOVE
 

 
RAZGOVOR S MONAHOM OCEM PAVLOM
 
Pitanje: Oče Pavle, šta vac je dovelo kod Starca?
O. Pavle: Njegov sveti život i njegova dobrota, koja ti je uistinu ulazila u dušu i uspokojavala te. Kao rezultat toga, odlazio si od njega obnovljen i odmoren.
Starca sam poznavao tokom mnogo godina. On je bio moj duhovnik. Kad se u meni rodila želja za monaškim životom, pitao sam se da li je to Božija volja i gde da odem. Na umu su mi bili ovaj manastir i Sveta Gora. Pitao sam Starca o tome, a on mi je rekao:
„Odgovoriću ti sutra.“
Sutradan mi je rekao:
„Čedo moje Petre, ova kelija je tvoja!“
Tako sam dobio odgovor iz Starčevih usta kao iz usta Božijih i odmah sam se smirio.
Završavajući ovu besedu, hteo bih da naglasim Starčevo smirenje koje je, prema mom mišljenju, bilo njegova glavna osobina.
Pitanje: Oče Pavle, šta biste nam mogli reći o onome što se dešavalo nakon Starčevog upokojenja?
O. Pavle: Mogu da vam ispričam o čudu koje se desilo meni samom.
Pre mnogo vremena, još dok sam bio mirjanin, patio sam zbog kičme. Odlazio sam na grob prepodobnog Jovana Ruskog i bilo mi je bolje. Međutim, kad bih se umorio, opet bih osetio bolove. Tokom prošle godine, u vreme kad smo orezivali grančice na manastirskim maslinama, mnogo sam se umorio jer smo preneli mnogo tih grana. Bol u kičmi postao je nepodnošljiv. Pristupio sam Starčevom grobu i rekao:
„Oče Jakove, trudim se na nasleđu tvome i nasleđu prepodobnog Davida. Molim te, pomozi mi.“
Pomazao sam kičmu uljem iz kandila sa njegovog groba. Istog trenutka je iščezla tegoba u kičmi. Otišao sam u keliju. Kad sam ujutro ustao, nisam više imao nikakvih problema.
Ništa me više nije boleo. Radio sam naporno čitav mesec dana i do danas sam sasvim zdrav.
Od tog vremena, kad god dođu poklonici i zatraže ulje sa njegovog groba, ja sam prvi koji ih tome savetuje, jer sam poznao njegovu čudotvornu silu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *