DUŠE HRISTOVE

 

DUŠE HRISTOVE
 

 
„ODLEPRŠAĆU OVIH DANA KAO PTIČICA!“
 
Kad je nastupila jesen, jedna srčana kriza sledila je za drugom. Krajem septembra bio je,hteo ne hteo, ponovo prebačen u Opštu državnu bolnicu u Atini i još jednom upućen na intenzivnu negu. Lekari su učinili sve što se još moglo učiniti – ispitali unutrašnje organe, prilagodili pejsmejker, ukrepili nepopravljivo iscrpljen organizam, ali nije bilo mnogo nade. Dr Kremastinos je bio jasan: „Ništa zapravo ne funkcioniše… Tromboza je neizbežna… Samo sila Božija održava starca u životu!“
Slučajno se dogodilo da je odaja za intenzivnu negu i toga puta bila potrebna Andreasu Papandreu. Starca su i ovoga puta zamolili da blagoslovi pacijenta. Međutim, kako je pre toga g. Papandreu bio na iscrpljujućim ispitivanjima, starac ga je blagoslovio ne ulazeći u sobu.
„Nije važno“, rekao je starac. „Odavde ću ga oseniti krsnim znakom kako bi mogao da ode kući.“ Uistinu, pacijent je uskoro „otišao kući“.
Kad je napustio bolnicu, starac je nekoliko dana ostao u domu svoje nećake. Poslednjeg dana zamolili su ga da polako osvešta vodicu. Ustali su u četiri sata ujutro. Starac je zračio više nego obično, a u sobi se osetio neopisiv miomiris. Oči svih prisutnih ispunile su se suzama.
Kada je početkom oktobra stigao u manastir, starac je dobio infekciju koja je prerasla u upalu pluća. Opasnost je bila velika. Dr Kotas, koji je redovno posećivao starca i mnogo ga poštovao, preklinjao ga je da se saglasi da ponovo bude prebačen u bolnicu. Starac, međutim, nije pristao:
„Učiniću sve što mogu za tebe, čedo moje, osim toga. Nemoj me ponovo slati u bolnicu!“
Nova ispitivanja bila su već zakazana za 4. decembar, ali je starac rekao:
„Ne vraćam se tamo… u svakom slučaju, neću ići pre tog vremena!“
I zaista, nije ni otišao. Nekoliko puta je predskazao svoje upokojenje. Poklonicima koji su mu u oktobru i novembru rekli da će ga posetiti u decembru ili za Božić odlučno je saopštio:
„Tada će biti kasno!“
Svešteniku iz Larise je rekao:
„Ti možeš da dođeš, ali ja više neću biti tu!“
Jednom od svojih duhovnih čeda rekao je tri ili četiri dana pre toga:
„Ja ću jednog od narednih dana umreti. Da li znaš kako ću otići? Evo ovako… kao ptičica!“ (Mahnuo je rukom da bi pokazao kako će se lako rastaviti sa dušom.)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *