DUŠE HRISTOVE

 

DUŠE HRISTOVE
 

 
PRED STRAŠNIM PRESTOLOM GOSPODNJIM
 
Stvari se nisu popravile ni tokom leta. Kako bi, pored toliko oslabelog srca i odsustva cirkulacije u nogama, uopšte i mogle da se poprave? I pored toga, nastavio je da ispoveda, da sluša i da teši ljude, da se moli za unesrećene, pa je čak odgovarao i na desetak pisama dnevno. Kada zbog krajnje iscrpljenosti nije bio u stanju da se sam moli, obraćao se prepodobnom Davidu:
„Starče, ovde su izneti ljudski problemi. Ti znaš šta piše u svakom od ovih pisama. Nemoj ih napuštati, učini šta god možeš. Ti si njihova jedina nada…“
Pred kraj njegovog poslednjeg leta dogodilo mu se nešto veoma važno. Nije nam razjasnio da li je to bio san ili viđenje. Pripovedao je da se našao na Nebesima, pred veličanstvenim Carem koji je sedeo na blistavom prestolu. Pored njega, ali nešto niže, stajao je pisar i držao ogromnu knjigu. Pregledao je svaku stranu, na kojoj su bila zapisana dobra dela jeromonaha Jakova. U jednom trenutku pisar je rekao:
„Nema više ničega o Jakovu!“
„Da li si siguran“, upitao ga je Car. „Okreni stranu 365!“
Pisar je okrenuo tu stranu i našao zapis o jednoj kutijici.
Starac je kasnije razmišljao o tome i setio se da je, u vreme dok je još živeo u Farakli, pred kraj rata, slučajno našao blistavu metalnu kutijicu. Bila je veoma lepa i ostavila je dubok utisak na njega, ali ju je on bez razmišljanja odneo u crkvu i ponudio svešteniku, budući da nisu imali odgovarajuću kutijicu za tamjan.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *