DUŠE HRISTOVE

 

DUŠE HRISTOVE
 

 
VIĐENJE RAJA
 
Starac se udostojio i drugačijih blagodatnih darova. Dato mu je da doživi predukus Raja u svoj njegovoj lepoti i unutrašnjem blaženstvu. Najverovatnije da se to prvi put dogodilo 1989. godine. Pošto je pročitao žitije prepodobnog Serafima Sarovskog, molio se Bogu da mu pomogne u razumevanju značenja reči Gospodnjih: U kući Oca Mojega stanovi su mnogi (Jn. 14; 2). Bog mu je to otkrio, i starac je to kasnije s neizrecivom radošću pripovedao jednom od svojih duhovnih čeda:
„Juče sam, drago moje čedo, video da sam bio u Raju, u bašti neopisive lepote. Tamo su rasli krinovi najrazličitijih boja kao i mnoštvo drugog cveća. Lebdeo sam u vazduhu, visoko iznad zemlje. Do mene je stajao jedan monah u rasi koji mi je pokazao neka prekrasna zdanja i rekao: ‘Pođi, Jakove!’ Šta sam mogao da učinim? Tamo nije bilo nikakve staze i morao bih da gazim po cveću. Drugi monah u rasi mi je rekao: ‘Ovoj vrsti cveća ne može se naneti nikakva šteta! Pođi!’ Ja sam krenuo, a cveću se zaista ništa nije dogodilo…“
Dok je starac kazivao o ovome sedeći prekrštenih ruku u svojoj keliji, njegov glas se izmenio. Njegovo lice, na kojem se pojavio nezaboravan, radostan osmeh, bilo je preispunjeno spokojstvom, dok se njegov duh naslađivao proslavljanjem Boga.
Starcu su dati mnogi ovakvi opiti, posebno pred kraj njegovog ovozemaljskog života. Radi ovakvih opita on je prezreo svaku ovozemaljsku raskoš i udobnost, pa čak i onu najprirodniju i najneškodljiviju. Jednom mu je neko, želeći da izrazi svoju blagodarnost, doneo prostirku koju je ostavio pored Raspeća. Starac je dosta vremena provodio u kolenopriklonjenju, zbog čega su mu kolena bila izranavljena i nažuljena. Međutim, čim je starac video onu prostirku, žustro ju je izbacio iz kelije:
„Ja sam monah! Četrdeset godina nisam imao prostirku i sad biste želeli da je dobijem?“

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *