DUŠE HRISTOVE

 

DUŠE HRISTOVE
 

 
„POSEDOVAO JE DAR PROZORLJIVOSTI, ALI GA JE SKRIVAO DA BI IZBEGAO LJUDSKU SLAVU“
 
Dodaćemo da su oni, koji su prvi put posećivali manastir, tom prilikom doživljavali svojevrstan šok. Naime, iako se nikada ranije nisu sreli sa starcem Jakovom, on ih je oslovljavao po imenu ili im je spominjao teškoće na koje su nailazili dolazeći u manastir. I pored toga, bio je veoma oprezan u pogledu svog velikog dara prozorljivosti. Iako su mu bile poznate lične tajne ljudi koji su razgovarali s njim, on to nikad nije otkrivao. Dar prozorljivosti čuvao je duboko u sebi. Kao što je nekoliko dana nakon upokojenja starca Jakova rekao još jedan veliki i blaženi starac, otac Porfirije, „on je posedovao veliki dar prozorljivosti, ali ga je brižljivo skrivao da bi izbegao ljudsku slavu. On je jedan od najvećih svetitelja našeg veka.“
Ta „brižljivost“ oca Jakova u pogledu skrivanja dara prozorljivosti bila je utemeljena u njegovom rasuđivanju. Godine 1979. u posetu su mu došli neki univerzitetski profesori, koji mu se prethodno nisu najavili. Oni su imali mnogobrojne međusobne probleme i došli su kod starca da bi pronašli rešenje. Kad su seli radi uobičajenog posluženja, starac je počeo da im govori o raznim stvarima, dajući im u međuvremenu posebne savete koji su se odnosili na njihove međusobne probleme. Profesori su se našli u neprilici. Otac Jakov je postupio na ovaj način stoga što niko od njih nije želeo da o njihovim zajedničkim problemima govori pred ostalima.
Kad god bi osetio da će to biti korisno, na sličan način postupao je i sa onima koji bi došli da se ispovede. Kad se radilo o početniku i osobi koja nije duhovno uznapredovala, koja je bila stidljiva, neodlučna ili neobrazovana, on bi kleknuo pored nje i taktično govorio o njenim iskušenjima, gresima, padovima i pomislima, da bi zatim s ljubavlju i blagom strogošću ponudio i odgovarajuće duhovne lekove.
Bilo je mnogo onih, među njima i monaha, koji su govorili:
„Što se mene tiče, ja tokom ispovesti ništa nisam rekao. Starac je sve rekao, a ja sam sve vreme slušao oborene glave.“
Iako starac nije bio visoko obrazovan niti je poznavao psihologiju i pedagogiju, vrlo lako se prilagođavao osobi s kojom je razgovarao ili koja se ispovedala.
I zemljodelac i radnik doživljavali su ga kao sebi ravnog. Međutim, ni univerzitetski profesor ni sudija vrhovnog suda nisu imali teškoća da razgovaraju s njim, jer su i oni osećali da je starac ravnopravan sabesednik. Nije nikakva slučajnost da su mnogi univerzitetski profesori i sudije visokog ranga dolazili kod njega da se posavetuju i ispovede. Isto se može reći i za mnogobrojne sveštenike, pa čak i za one koji su i sami bili ispovednici. Pred neukim starcem Jakovom klanjali su se i ispovedali čak i episkopi i patrijarsi. Svi su odlazili utešeni, ohrabreni i ukrepljeni novom snagom za duhovnu borbu.
Osim toga, otac Jakov je toliko čeznuo da vidi ljude koji dolaze da se pričeste da u onim slučajevima, gde je video istinsko pokajanje, nije nalagao stroga pravila. To, naravno, ne znači da je previđao temeljna načela. U jednom slučaju, na primer, nekoj mladoj ženi nije dozvolio da se pričesti. Uprkos tome, ona je otišla kod jednog episkopa i od njega je dobila dozvolu. Međutim, kad je pristupila svetom pričešću, dogodilo se nešto čudno: ništa nije moglo da dođe do njenih usta. To se dogodilo dva puta. Mlada žena se uplašila, pokajala i došla kod oca Jakova da se ispovedi.
Kako nam je pripovedao sam otac Jakov, nešto slično dogodilo se i jednom novinaru koji je hteo da se pričesti bez odgovarajuće pripreme:
„Dok sam se spremao da ga pričestim ja sam oklevao… prepodobni moj Davide… odjednom, zlatan blesak prošao je ispred svete kašičice i iznad moje glave, prema svetom oltaru.“
Kako je protumačio otac Jakov, ovaj zlatni blesak (koji je video i jedan vrlinski monah) značio je da Duh Sveti ne dopušta da Krv i Telo našeg Gospoda uđu u nečistog čoveka. Kako je objasnio otac Jakov, njegovo mračno lice odavalo je da ovaj novinar ima izvesne veze sa magijom.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *