DUŠE HRISTOVE

 

DUŠE HRISTOVE
 

 
„JA SAM SAMO PRAH I PEPEO“
 
Kad je prošla polovina maja 1972. godine, ponovo se teško razboleo. On je bio strpljiv, ali zlo je istrajavalo. Smatrao je da se približio njegov kraj i sastavio je kratak zapis namenjen manastirskim monasima, koji je nađen u njegovim beleškama. Zapis je jednostavan i nedoteran, ali otkriva duboku svetost nestjažateljnog monaha. U njemu se nalazi sledeće:
„Sveti manastir prepodobnog Starca, 23. maj 1977.
Sveti oci, oče Kirilo i oče Serafime, vašim svetim molitvama:
sveti moji oci, brinite se o svetom manastiru našeg prepodobnog oca Davida. Sve stvari u manastiru, muzej i sve ostalo, pripadaju prepodobnom starcu Davidu. Sve što se nalazi u keliji prepodobnog starca, u kojoj živim od 1952. godine, knjige, novac i sve ostalo, pripada prepodobnom starcu Davidu. Nikad ništa nisam želeo i te sam stvari zadržao samo zbog svoje bolesti i nužnosti. Nikad nisam ni pomišljao da nešto poželim za samoga sebe, jer znam da sam samo prah i pepeo.
U svemu budite oprezni i imajte ljubavi među sobom, zato što ljubav pokriva mnoštvo grehova i zato što je i naš Gospod Isus Hristos bio razapet radi ljubavi.
Ukoliko među sobom imamo ljubavi, onda smo čeda Božija. Ako sam vas, kao ovozemaljski čovek, nečim ražalostio, oprostite mi i neka blagodat Božija bude sa vama.
Celivam vas u svetoj ljubavi.
Najništavniji među jeromonasima, + o. Jakov.“

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *