DUŠE HRISTOVE

 

DUŠE HRISTOVE
 

 
ISCELJUJU GA SVETI HARALAMPIJE I PRESVETA BOGORODICA KSEPIJSKA
 
Godine 1935, neposredno pre Vaskrsa, Jakov se ozbiljno razboleo. Nije postojala odgovarajuća medicinska nega i činilo se da će dečak umreti. Njegova sirota majka bila je neutešna. Preklinjala je svetitelje, a posebno svetog Haralampija, čiju su ikonicu doneli iz Livisija. Na Tominu nedelju svi su očekivali da se mali podvižnik uskoro upokoji. Svi su mislili jedno isto: zbog čega Bog ne isceli Jakova koji je svojim čitanjem molitvi i osenjivanjem krsnim znakom isceljivao i mlade i stare, pa čak i životinje?
U predvečerje toga dana javio mu se sveti Haralampije. Jakov je spazio živu svetiteljevu ruku koja je rukavom načinila krsni znak nad njegovim grudima. Dečak se istog časa oporavio. Ispričao je majci šta se dogodilo i ona mu je rekla:
„Danas smo, čedo moje, videli vaskrsavanje iz mrtvih. Ti moraš proslavljati ovaj dan!“
Nekoliko godina kasnije njegovo zdravlje se opet pogoršalo. Zbog napornog posta i nedostatka dobre hrane, ali i zbog toga što je tokom zime, po kiši i snegu išao bosonog – kako zbog podvižništva tako i zbog siromaštva – njegove noge su natekle, a tabani su bili prekriveni čirevima iz kojih se cedio gnoj. Imao je strašne bolove. Uvio ih je nekim krpama mada, naravno, nije mogao da hoda. Niko od onih meštana koji su poznavali prirodnu medicinu nije mogao nešto da učini.
U to vreme, po selima u toj oblasti putovala je ikona Presvete Bogorodice Ksenijske (iz Almirosa, Volos). Trebalo je da ikona prođe i kroz obližnje selo Dafni. Jakov je čuo ovu vest i, uprkos svom stanju, rekao majci:
„Majko, i ja ću tamo da pođem.“
Ona je bila iznenađena i rastužena zbog svog sina:
„Čedo moje, zar ne vidiš u kakvom si stanju? Kako ćeš otići tamo?“
Međutim, Jakov je bio uporan:
„Poći ću i ona će me isceliti.“
Otac Dimitrije, koji se slučajno tu zatekao, podržao je njegove reči:
„Hajde, Teodora, pusti dete…“
On se spremio, ali putovanje je bilo pravo mučenje. Trebalo je ići pešice dok su tabani bili prepuni gnojnih čireva. I pored toga, stigao je u Dafni. Ušao je u hram i poklonio se ikoni Presvete Bogorodice. Bio je iscrpljen i slab, tako da je nakratko seo da se odmori. Želeo je da joj se još jednom pokloni. Kad je izašao iz hrama, osetio je da su njegove noge isceljene! Skinuo je zavoje sa nogu i video da su zdrave. Sve do vremena kad se blaženi starac upokojio, na njegovim tabanima nalazilo se mnoštvo ogrebotina, tragova isceljenih stopala iz tih dana.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *