NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » DUHOVNO ZLATO KOJIM SE NEBO KUPUJE

DUHOVNO ZLATO KOJIM SE NEBO KUPUJE

 

DUHOVNO ZLATO KOJIM SE NEBO KUPUJE
 
Slava pravednika
 
Jednom prilikom sedeo je sv. Antonije na gori dok mu se ote pogled na nebo i vide čudno viđenje: pružila se vatrena pruga – stub – od zemlje na nebo. Po toj pruzi penje se neko na nebo. Njemu silazi u sretanje bezbroj anđela, koji se raduju i pevaju. Diveći se tome poče se on moliti Bogu da mu pokaže šta to znači. U tom ču glas s neba: „To duša Amona Nitrijskog putuje na nebo“. Amon Nitrijski provodio je do. smrti strogi isposnički život u Nitriji. On je posećivao sv. Antonija i ovaj njega. Od Nitrijske planine do planine, gde je bio sv. Antonije, veliko je odstojanje – (13 dana putovanja.)
Braća, koja se desiše kod sv. Antonija, upitaše ga: “ Čemu se toliko čudi“. On im ispriča šta je video i čuo o Amonu. Posle mesec dana došla su mu u posetu neka braća iz Nitrije, koja ispričaše da je Amon umro baš onoga dana i časa kad je sv. Antonije gledao njegovu dušu kako putuje na nebo.
* * *
Za jak podsticaj u borbi sa grehom i demonom i za nadu preblagoga Boga služi monahu n ovo viđenje sv. Antonija: „Molih ja Boga, veli sv. Antonije, da mi pokaže šta pokriva i štiti monaha i otvori mi se ovo: videh monaha okružena vatrenim svećnjacima i mnoštvo anđela čuvaju ga i brane vatrenim mačevima. Tada ja uzbuđen povikah: gle, šta je dano monahu pa ipak ga đavo savlađuje i on pada. U tome dopre do mene glas milostivoga Gospoda: „Nikoga ne može đavo nadvladati. On nema više one sile koju je imao pre Moga ovaploćenja. Ja sam tada srušio njegovu vlast. Nego sam čovek svojom ličnom krivicom pada i propada kada se predaje lenjosti i popušta svojoj pohotljivosti i strastima. Ja upitah: da li se svakom monahu daje takva zaštita i pokrov? Na ove reči pokaza mi se mnoštvo monaha koji behu tako okruženi i zaštićeni. Ja uskliknuh: O, blago rodu ljubaznome, o blago vojsci monaškoj, koja ima takvoga Gospoda, toliko milosrdnoga i čovekoljubivoga“. Za to se, braćo moja, i potrudimo za spasenje svoje i,čuvajući se lenjiti, svesrdno delajmo. Trudimo se da nas Gospod na n Isus Hristos udostoji svoga nebeskoga carstva.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *