Duhovno srodstvo

Pitanje:
Pomaže Bog! Naime našao sam se u situaciji da ne znam kako da reagujem, pa bih Vas zamolio za pomoć, a u vezi je kumstva i duhovnog srodstva.Pročitao sam odgovore na slična pitanja koje ste ovde dali, ali nisu mi jasni stepeni i linije srodstva zato bih vam izneo moj slučaj i molbu da mi odgovorite.Radi se o ulasku u ozbiljnu vezu sa devojkom kojoj je moja rođena sestra bila krštena kuma.Dakle moja sestra je nju krstila, a kasnije je ta devojka bila stari svat mojoj sestri na venčanju.Naši roditelji odobravaju tu vezu, a ja ne želim da pogrešim.Zato Vas molim da mi objasnite da li smem po crkvenim pravilima da uđem u tu vezu i kasnije brak ili ne.Hvala unapred i neka Vas Bog čuva.
Boško


Odgovor:
Dragi brate Boško, Duhovno srodstvo (po krštenju) računa se kao i krvno srodstvo. Kum na krštenju postaje duhovni otac kumčeta, on ga duhovno rađa i od momenta krštenja potomci kuma i kumčeta ulaze u duhovno srodstvo, koje se svakim rađanjem u te dve porodice računa stepen srodstva, znači, koliko rađanja (u obe porodice po nishodnoj liniji) , toliko i kolena srodstva, s tim što se i kumovanje računa kao rođenje. Crkva u tom srodstvu, u nishodnoj liniji zabranjuje brak do 7. stepena, kolena. U duhovnom srodstvu sa krvnim srodnicima kuma i kumčeta u pobočnoj liniji brak se zabranjuje zaključno do drugog stepena, a od trećeg je dozvoljen. Da Ti ne objašnjavam i navodim primere srodstva duhovnog i krvnog što je, moram priznati, dosta komplikovano, ja ću se osvrnuti samo na Tvoj slučaj. Ti sa kumčetom Tvoje sestre stojiš u TREĆEM stepenu „duhovnog srodstva po krštenju u sporednoj, odnosno u pobočnoj liniji krvnoga srodstva kuma i kumčeta“. Taj brak ranije nije dozvoljavan, jer je kumče Tvoje sestre Tebi sinovica, duhovno dete Tvoje sestre. Međutim, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je svojom odlukom br. 36, zapisnik 103 od 12/25 oktobra 1923. godine pojasnio i odredio koji stepeni duhovnog srodstva, u uspravnoj i pobočnoj liniji, se razrešavaju, a koji ne. Tako je odlučeno da se u slučaju sporednog, u pobočnoj liniji duhovnog srodstva, do drugog stepena brak zabranjuje, a u trećem i dalje dozvoljava. To je u slučaju da kumstvo nije od starine i da vaše dve porodice nisu starinom u kumovskom srodstvu. Dakle, Ti možeš oženiti kumče Tvoje sestre, pogotovo što ni Tvoji roditelji nemaju ništa protiv te veze. I još nešto. Morate voditi računa i o tzv. običajnom pravu. Morate biti spremni i za kritiku i možda negodovanje sredine, pogotovo ako je to u selu, gde se svi znaju i gde se pazi na duhovno srodstvo. U svakom slučaju, kad odete kod nadležnog sveštenika da prijavite svoje venčanje, recite mu u kakvom ste srodstvu. Ponesite ovaj odgovor, da ne bi i vaš sveštenik morao da traži po Bračnim pravilima i Srodstvenicima vaš slučaj. Nadam se da će imati poverenja u ovo što sam vama dvoma napisao. Ako bude nekih problema, slobodno se obratite i na moju privatnu e-mail adresu. Blagoslov Božji i sreću u braku i životu želi o. Dušan

Jedan komentar

  1. Postovani…imala bih pitanje u vezi kumstva i duhovnog srodstva. Moj brat je bio vjencani kum (opstinski) i krstio je svog kuma i njegovog sina. Moje pitanje bi bilo da li ja mogu da se vjencam u crkvu za kumovog brata i da li je taj brak moguc.
    Unaprijed hvala na odgovoru i vremenu koje ste odvojili.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *