NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » DUHOVNE POUKE

DUHOVNE POUKE

 

DUHOVNE POUKE
 

 

HIGIJENA DUŠE

Svetlost duše

Bog gleda. Ako si nauman slagati, seti se, da Bog gleda.
Bog gleda. Ako si se rešio oteti ili zapaliti, ili otrovati, ili ubiti, seti se, Bog gleda.
Bog gleda. Ako se raduješ tuđem zlu, ili ako si nemilostiv prema bednima, seti se: Bog gleda.
Bog gleda. Ako se u tebe javila požuda preljubna ili srebroljubiva, znaj da Bog gleda.
Bog gleda. Uvek misli o tome. Ma šta smišljao, ili želeo, ili nameravao, seti se, da Bog gleda. Od tog pogleda ne beži, nego svu svoju dušu izloži tome večnome gledanju. I ono će sagoreti u tebi sve grehe tvoje i nečistote tvoje u samome početku.
Tako će duša tvoja biti zdrava. Ona će se stalno kupati u svetlosti Božanskoj. I biće topla od te svetlosti božanske, te će u njoj kao na dobroj zemlji rađati svaki božanski usev. A božanski je usev onaj, koji se ne plaši svetlosti Božjeg gledanja, nego mu se raduje i traži ga, i povija se za njim, kao suncokret za Suncem.

Vazduh duše

Hrana duše

Ne živi čovjek o samom hlebu, no o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih (Mat. 4,4). Hlebom se hrani telo, rečju duša Božja. Od svih jela u svetu hleb je najzdravija hrana za telo. O samom hlebu može živeti telo čovečije, a duša može živeti o samoj reči Božjoj. Pod rečju Božjom razume se ova nauka Božja, otkrivena ljudima kroz Gospoda Isusa Hrista. Kraće rečeno: pod rečju Božjom razume se sam Gospod Isus Hristos a da je On ta reč Božja kojom se duša hrani, sam je On potvrdio kad je rekao: Ja sam hleb živi koji siđe s neba; koji jede od ovoga hleba živjeće vavijek (Jov. 6,51).
Oni koji hrane svoje telo raznim poslasticama, pokvare telo svoje i padaju u razne bolesti. Tako isto i oni, koji hrane dušu svoju raznim poslasticama lažnih teorija i filozofija, pokvare dušu svoju i padaju u razne bolesti. Jedna potpuno zdrava i potpuno dovoljna hrana za dušu čovekovu jeste Gospod Isus Hristos, prevečna Reč Božja, ovaploćena od Svete Deve Marije i u svetu javljena kao Bogočovek. Od te hrane duša se nikada ne može prejesti, ma koliko jela. I ta hrana ne samo da nikoga ne ubolešćuje, nego ona leči od svih boleština.
I tako, dakle, higijena duše zahteva tri glavna uslova: Boga, molitvu i Reč Božju, što čini: svetlost, vazduh i hranu duševnu svakoga pravoslavnog hrišćanina.
 

SPASENJE DUŠE

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *