NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » DUHOVNE POUKE

DUHOVNE POUKE

 

DUHOVNE POUKE
 

 

KAKO SU PROŠLI MUČITELJI HRIŠĆANA

Sveti Nestor na zlo negodova,

I za veru Hristovu revnova.

Mlad učenik svetoga Dimitrija,

Mlad i nejak protiv strašnog Lija.

On znamenje Krsta na se vrže,

Silnog Lija na koplje povrže,

Sila sviše beše njemu data.

Ko Davidu protiv Golijata.
35. Ko mač digne, od mača gine. Poznata je istorija beogradskih dahija. Oni su hteli poubijati sve viđenije hrišćane u srpskom narodu. I otpočeli su bezobzirno taj krvavi program izvoditi. Ali budu od samih Turaka za nešto drugo optuženi, vezani i na ostrvu Adakale posečeni.
36. Selo Ludović. U blizini manastira svetog Janićija u Deviču nalazi se selo pod tim imenom. Postoji jedino objašnjenje zašto je to selo dobilo takvo ime. Za života svetog Janićija počeo se tu strojiti veliki manastir. Ćuprilić vezir pošalje vojsku da manastir poruše i spale. Janićije se molio Bogu da zaštiti tu svetinju i vojska vezirova sva poludi u selu koje je po tome prozvano Ludović.
37. Sve kule nepravde ruše se. U vreme Balkanskog rata za oslobođelje hrišćana od Turaka najgore su prošla dva arnautska sela u Južnoj Srbiji: Kažani u srezu Bitoljskom i Pesočani u srezu Ohridskom. Oba ta sela porušena su do osnova, ne po nečijoj zlobi, nego po zasluženoj sudbi. Jer su ta sela bila prave hajdučke zasede za hrišćane i mučilišta hrišćana. Zakukala je majka sviju onih hrišćana koji su se usudili proći kroz ta sela za vreme turske vladavine. Danas oba ta sela otkupili su hrišćani i na pepelištu razbojničkih kula podigli svoje domove. Zaista, svagda i svuda pre ili posle ruše se sve kule nepravde. A Bog je svemoćan, a pravda Njegova je večna.
38. Bog je zaštitnik nevinih. Između mnogobrojnih primera Božje zaštite nad pobožnim narodom ruskim od krvavih boljševika došao je do našeg sluha i ovaj: Jedna ruska monahinja putovala drumom sama. Sretne je bezbožnički vojnik konjanik, koji odmah sjaše s konja i uhvati devojku da je obeščasti. Devojka se branila dokle god je mogla. Kad je počela malaksavati, ona uzvikne: Presveta Bogorodice, spasi me! U tom trenutku razbesne se konj i povuče vojnika. A vojnik je bio zavio sebi uzdu oko pojasa. U najvećem galopu jurio je konj vukući za sobom vojnika bezbožnika, dok ovaj ugruvan nije izbljuvao svoju nečistu dušu.
39. Od krvi ljudske poludeo. Vođ ruskih bezbožnika Lenjin, koji će odgovarati pred večnim Sudijom za mnoge milione namučenih i poklanih ruskih krštenih ljudi, žena i dece, nije ostao bez kazne i u ovom životu. Pre smrti on je sišao s uma i u ludilu umro.
40. Bezbožnik ništa ne razume. Drugom glavnom mučitelju hrišćanskog ruskog naroda, Čivutina Trockom, ćerka je izvršila samoubistvo. On se pak nalazi se u progonstvu bežeći i krijući se od ljudi kao zmija kad nekog ujede pa se krije. Trećem glavnom mučitelju dobrog ruskog naroda, Staljinu, žena je izvršila samoubistvo. Čime oni tumače sve što ih snalazi? Slučajem; ničim! Jer bezbožnim nije dato da išta razume zašto se šta ljudima događa.
41. I kuća vaša ostaće vam pusta. Ove proročke reči Hristove ispunile su se doslovce. Jer nisu padali i propadali samo pojedinci i njihova rodbina, nego i čitava carstva i narodi, koji su gonili i mučili hrišćane. To se dogodilo i sa narodom jevrejskim. Rasejan je po celom svetu, a njegova sopstvena kuća ostala je pusta, kako je i sam Mojsej to narodu prorekao: I rasijaće te Gospod po svijem narodima s jednog kraja zemlje do drugoga (V Mojs. 28,64). Propalo je i hristoborno carstvo rimsko i vavilonsko i persijsko. Sva ta carstva u svoje vreme izgledala su jaka i postojana kao čelik. Ali istina je jača od svega, sviju i svakoga. Pa kako prošla sva stara hristoborba carstva nasilnog boljševizma u Rusiji, tako i ostala njemu slična po duhu zlobe, mržnje i nasilja.
A ti, sine, čuj i pamti ove reči koje ti iznosimo u ovoj knjižici. Kratak je put laži i kraj mu je propast i sram. Ne povodi se za onima koji nasiljem dolaze do brza uspeha. Bog dopušta da svako zlo brzo uzraste do velike istine, kako bi ceo mogao videti njegov pad. Ono što je od boga i po Božjem blagoslovu raste lagano i tiho, ali se ne da ni ugušiti niti iščupati. Stani uz Hrista Spasitelja, ma i ceo svet bio protiv Njega. Jer svet će proći, a Hristos će ostati. tako je rečeno i prorečeno. I sve do sada što je bilo, bilo je i prošlo, a Hristos stoji. Talasi zlobe kao planine dižu de protiv Njega, a On ih polaže u grob tamo gde im je kolevka bila. Rekao je On: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji. Šta više hoćeš? Budi uz Njega koji ima svu vlast i čijoj se vlasti ne može odoleti. Oni koji su priznali tu Njegovu vlast, uvenčani su i caruju sa njim. Nemoj se žestiti na nevaljalce i nemoj zavideti bezbožniku – jer će se žižak bezbožnicima ugasiti (Priče Sol. 24,19-20).

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *