NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » DUHOVNE POUKE

DUHOVNE POUKE

 

DUHOVNE POUKE
 

 

SUD

Svima stvorenjima

ZNAČAJ BOGOJAVLJENSKE VODICE

RASPIS

o postavljanju krstova po kućama i njivama

O POŠTOVANJU SVEŠTENIKA
Poštujte braćo, sveštenike svoje. Oni su sluge Hristove i predstavnici apostola Hristovih. Njihova je služba teška, njihova odgovornost pred Bogom ogromna. Oni se mole Bogu za sve nas. Oni svojim rukama i molitvama pripremaju sv. pričešće, kojim se vi sa Bogom sjedinjujete. Oni vas dočekuju kad se rađate, oni vas ispraćaju kad umirete. Oni za vas Bogu odgovaraju.
Sveti Sava je rekao: „Ako je pop grešan, molitva njegova nije grešna“. Ne osuđujte svoga sveštenika, ne ružite ga, ne gonite ga. Za svoje grehe on će odgovarati Bogu više nego li vi za svoje, jer je sveštenik Boga živoga. Ako je sveštenik grešan, poštuj ga i poštovanjem ćeš ga zastideti i on će se popraviti. Ako li ga osuđuješ i ružiš, on će postati još gori. Poštujte braćo, sveštenike svoje.
Nemojte se praviti pametniji u duhovnim stvarima od sveštenika. I ako sve ne tvori što treba tvoriti, po slabosti svojoj, on zna šta treba govoriti. Pitajte ga o putu spasenja i slušajte reči njegove. Molite ga, da vam objasni i on će vam objasniti. Ja sam ispovedio neke, koji su se kajali što su osuđivali svoga sveštenika.
Sveštenik ima svoj sud i svoga sudiju. I ako greši, znajte, da ga kazna neće obići. No, nemojte mu vi biti sudija. On veliko breme nosi i veliku odgovornost ima. Otuda je i njegovo spasenje teže nego vaše. Zato vas molim, braćo, poštujte sveštenike svoje.

DUHOVNI ZIDAR
Čovek neki dođe u sv. Žiču i vide mnoge zidare kako zidaju. Upita ih, ima li neki duhovni zidar u manastiru koji bi ga naučio kako se zida dom duše. Uputiše ga jednom starcu, a ovaj mu odgovori:
– Kopaj temelje duboke razmišljanjem o tajnama Božanstva. Izbačenom zemljom zatrpavaj jamu što se zove tajna smrti. Postavi u temelje veliko kamenje od zapovesti Hristovih. Pogasi kreč suzama pokajanja. Stavi u kreč dosta peska od molitvi. Naspi u malter cement od ljubavi ka Gospodu. Utvrdi svaki kamen čekićem od vere. Napravi skelu od dobre nade. Zidove pomaži uljem milosrđa. Dovedi u sklad viskom poslušanja. Pokrij krovom od psalama i pesama duhovnih. Podigni stubove od žitija svetitelja. Udari vrata i prozore od drveta što se zove budnoća. Patosi sve odaje daskama trpeljivosti. Nabavi nameštaj od dobrih dela. Osveti dom znamenjem krsta, pa se useli i živa će biti duša tvoja. Dom taj neće razoriti ni vreme ni večnost.

ZNACI NEMANJA STRAHA BOŽJEG
Ako pretrpiš gubitak, ili ma na koji način budeš lišen stvari koje tebi pripadaju i time se ožalostiš, nemaš straha Božjeg. Ako te hvale i ti sa zadovoljstvom primaš pohvalu – nemaš straha Božjeg. Ako o tebi kažu
što neistinito i ti se smutiš – nemaš straha Božjeg. Ako u razgovoru sa braćom tražiš da tvoja reč bude iznad reči drugih – nemaš straha Božjeg.
Ako praktikuješ da posećuješ slavne ovog sveta, da bi napravio poznanstva i prijateljstva sa njima – nemaš straha Božjeg.
Ako se ne obrati pažnja tvojim rečima i ti se nađeš uvređen zbog toga nemaš straha Božjeg.
Pobrojani znaci pokazuju, da je živ stari grešni čovek u hrišćaninu, koji je njime zagospodario.

ISPOVEDANJE TUĐIH GREHOVA
Jedan mlad sveštenik bi postavljen od arhijereja na neku zabačenu planinsku parohiju. Tu se susretne sa crkvenjakom Isidorom, koga su zvali Isa Jandal (jandal znači čovek mimo druge ljude, u pesmi „jandal od svatova“). Počne pop pitati crkvenjaka o ljudima svoje nove parohije. A zloreki Isa ni o kom lepe reči, nego sve najcrnje. Te ovaj je kaišar, te onaj je lopov, drugi opet pijanica, kockar, mnogoženac, bezbožnik, razbojnik, krivokletnik, nesrbin, sve nikakvi i naopaki ljudi. I sve nikakve i naopake žene, bezakonice. Samo on, Isa, eto našao se u tom trnjaku kao osamljeni beli krin. „Odavno ja, popo, muku mučim sam sa ovim pokvarenim rodom, a sad ću bar deliti muku sa tobom“. To uplaši popa i zabrine teško. Ali kad je došao u dodir sa ljudima, vidi on da su to dobri i pobožni ljudi: Pošten i miroljubiv svet. Ništa od onoga što mu je crkvenjak pričao. I Iz dana u dan uveri se sveštenik, da su njegovi parohijani, svi osim Ise, mili i čestiti naši planinci.
Kad je nastao Časni post, puna crkva naroda sprema se za Pričešće. Po običaju, svi mole popa da ih ispovedi.
Pop stane pred narod i objavi:
– Braćo i sestre, nije potrebno da se ispovedate. Sve vaše grehe i koji jesu i koji nisu, ispovedio je meni crkvenjak Isa. Samo on nije ispovedio svoje grehe. Zato, svi pristupite da se pričestite. Jedino Isu crkvenjaka ne mogu pričestiti.
Zla mana Ise Jandala jeste mana i mnogih Srba u emigraciji. Treba je hitno lečiti.

ZLATOLJUBIVI BOGATAŠ
Iz muslimanske istorije znamo za ovakav slučaj.
Hulaga Kan beše potomak strašnog Džingis Kana. Pa Hulaga Kan udari na Bagdad. A Bagdadom vladaše, u to vreme, neki sultan čuveni zbog grabeži i zlatoljublja. Kad mongolski kan opkoli Bagdad, sultan dade vrlo slab otpor, jer mu vojska beše dronjava i gladna. Hulaga Kan uđe u Bagdad, ode u dvor sultanov i zarobi sultana. Pretresajući dvor, pobedilac otkri podrum ispod dvora pun zlata i začudi se veoma. Pa će upitati zarobljenog sultana: „Kad si imao ovoliko blago, zašto nisi spremio vojsku i branio se“? Sultan ćutaše. Rasrdi se Hulaga Kan na zlatoljubivog roba uvede ga u podrum i reče mu: „Kad si više voleo zlato, nego čast i domovinu svoju, sedi sad na tvom zlatu i uživaj!“ Potom zaključa podrum, a sultana ostavi da umre od gladi usred hrpe zlata.
Takve će sudbe biti svi oni, koji ljube nepravedno i nepotrebno blago svoje više od svega na nebu i na zemlji. Ako se ne nađe nikakav Hulaga Kan da ih umori glađu, spustiće se na njih muka ili bolest, koja će to isto sa njima učiniti. Blago će se njihovo rasuti u nepoznate ruke, a duše će njihove, prazne i grešne pasti u bezdan prokletstva. Ovako veli sveti Zlatoust: „Imanje srebroljupce neretko deli mnogo među sobom, grehe koje je on počinio zbog tog imanja, nosi sam sobom jedini on“. Jer nije svetu tolika muka od bogataša kao takvih, koliko od zaslepljenih bogataša, koji misle samo o bogaćenju, a nikako i o dobroj nameri bogatstva. Upitajte onoga ko se bezobzirno bogati na šta misli upotrebiti svoje bogatstvo, i zbunićete ga. On je o tom mislio. No, posmatrajte sudbu njegovu do kraja, i videćete kako će mu bogatstvo služiti, ne na spasenje, nego na propast. Jer, Bog gleda u srce čovekovo i traži službu od svakoga, pa i od bogataša. Ko ne služi, mora da strada; ko ne strada, mora da služi. Bogataš koji izbegava da služi Bogu i ljudima svojim bogatstvom, mora da strada, bilo od bolesti ili lopova ili raskalašnih naslednika ili od griže savesti ili – od svega ukupno.

MOLITVA U SVEMU POMAŽE
Jedne godine putovao sam noćnim vozom iz Skoplja u Kosovsku Mitrovicu. U vozu sam se prvi put upoznao sa Ristom Kovačevićem, višim savetnikom ložionice u Mostaru. Skoro celu noć proveli smo u razgovoru, upravo on je pričao, a ja sam slušao. Tvrdio je, da sve što je postigao dobro u životu, postigao je molitvom. „Svi govore da veruju u Boga, ali malo ko se moli Bogu. A vera bez molitve ne vredi ništa“, reče Risto. I tada mi ispriča mnogo, mnogo, od čega sam ja zabeležio nekoliko značajnijih događaja. „Imam dvajestinu drveta kajsija oko kuće. Godine 1936. ni u koga u Mostaru ne rode kajsije, osim u mene. Jedna bula dobijala je ponekad do 60. 000 dinara za kajsije iz svog voćnjaka, a te godine nije dobila ni dinar. Mi izvozimo kajsije za primorje i druge krajeve. Sav se Mostar čudio kako to da samo Ristine kajsije te godine rode. Te dođe pop, moj poznanik i upita me: „Da nijesi zaljevao?“ „A đe ću zaljevati, Božiji čoveče? A da ti istinu rečem, pope, jesam vala zaljevao, ali ne vodom, nego evo ovako: nekoliko puta ustajao sam u zoru, užižao kadionicu i kadio po voću moleći se Bogu. To je jedino što sam ja činio više negoli drugi Mostarci. Pa biva, eto, Bog video pa dao“.

NE BUDI GORI OD OSE
Znamenit prirodnjak Huber posmatrao je dugo život osa. Pa piše kako ga je od svega najviše zadivio ovaj običaj kod osa: Kad jedna osa nađe med, ili voće ili drugo slatko, ona odmah leti i saopštava to drugim osama, pozivajući ih na jelo.
Kad bi ti, čoveče, iskopao blago u zemlji da li bi trčao da javiš to susedima svojim? Da li bi mogao dostići moralnu veličinu ose, ili bi se pokazao manji od ose?

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *