NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » DUHOVNE POUKE

DUHOVNE POUKE

 

DUHOVNE POUKE
 

 

LEPOTA HRISTOVA

O preblagi, tihi učitelju!

Slatka lije svet bistra voda

S istočnika Tvoga besmrtnoga!

Od Tvoga su svžjatloga pogleda

Uplašene mrake iščeznule;

Od Tvoga su hoda sveštenoga

Bogohulni srušeni oltari;

Vaskrsenjem smrt si porazio,

Nebo Tvojim hvalom odjekuje,

Zemlja slavi svoga spasitelja!

Pred Hristovom ikonom u Staroj sarajevskoj crkvi kleči bolesnik i vapije: O prelepi Hriste, pomozi mi! To iz narodne duše.
U pravoslovnom Akatistu Hristos se oslovljava sa: „Krasoto presvetlaja“. No, i tu se, naravno misli ne na neku drugu, nego na moralnu krasotu. A o toj moralnoj krasoti Hristovoj mi možemo reći: „Nikada od postanja sveta nije se na zemlji javio, niti se može javiti, tako čist, bezgrešan i sveti čovek, u kome je Bog u punoći mogao stanovati i iz koga je mogao dejstvovati (kao što i danas dejstvuje) na oblagorođenje i oboženje pojedinaca, društva i svega čovečanstva. On daje lepotu svakom ljudskom biću.
Hristos je i danas deonica između moralne lepote i moralne rugobe, između živih i umrlih pre smrti. Jedna srpska udovica u Minhenu pozva me, da joj režem slavski kolač. Dovučena je na prisilni rad sa jednim sinom. Upitah je, da li ima još dece?
– Imam, reče, još dva sina u Srbiji, ali ne znam da li su živi ili su komunisti.
Aj, zlatna kćeri srpska, dosta je; ne govori više. U tvojoj divnoj prostoti kazala si više nego mnogi skribari u debelim knjigama. Izrekla si geslo dvadesetog veka: Ili živi ili komunisti!
Prelepi Hristos je deonica.

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *