NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » DUHOVNE POUKE

DUHOVNE POUKE

 

DUHOVNE POUKE
 

 

Poklonjenje Hristu po Vaznesenju

Šta sam naučila od Gospoda moga
Svojim rođenjem naučio me je Gospod Isus preporođenju. Moram se, dakle, ponovo roditi i preporoditi, da bi se udostojila biti njegova i u njegovom carstvu.
Svojim krštenjem naučio me je On neophodnosti moga očišćenja. Krštenjem sam se očistila od prastarih praroditeljskih greha. Ali sam grešila i posle krštenja. I od tih greha moram se očistiti. Čime – kad nema drugog krštenja (osim mučeništva) nego Pokajanjem. Kao što svaki dan perem telo vodom, tako moram svako dan prati i umivati dušu pokajanjem, molitvom i suzama.
Svojim Preobraženjem naučio me je On, da se i ja moram preobražavati više i više, kao što sveti apostol Pavle govori: „Mi že vsi otkroveni licem slavu Gospodnju vzirajušča, v toj že obraz preobrazujemsja ot slavi vo slavu jakože ot Gospodnja Duha“ (Kor. 3,18). Svojim stradanjem naučio me je Gospod strpljenju i junaštvu na putu moga stradanja. Kad ga udarahu, On ne udari; kad ga pljuvahu, On ne popljuva nikoga; kad mu se rugahu, On ćutaše; kad ga klevetaše Čivuti pred Pilatom, On ne odgovaraše; kad Mu staviše trnov venac na glavu i krv mu obli lice, On opet ćutaše; kad ga raspeše, On trplješe. Hriste moj, daruj mi bar hiljaditi deo Tvoga strpljenja.
Svojim Vaskrsenijem naučio me je Gospod moj, da se moram s Božjom pomoći potruditi da još u ovom životu vaskrsnem dušom, da bih u dan onaj, u Dan Suda vaskrsnuta bila i telom i dušom, i bila „čedo vaskresenija“ i „kći videla“, a ne tame.
Svojim Vaznesenijem naučio me je Gospod, da mi je prava i večna otadžbina na nebesima; zbog toga se moram stalno i strogo i pravilno spremati za tu svoju otadžbinu, to jest, za povratak milome i svetome Ocu mojemu iz tuđine, kao onaj bludni sin.
Isuse moj, sve dobro moje, pomozi mi da ovu nauku utvrdim i izvršim. Amin

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *