ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ

 

ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ
 

 
ТРИДЕСЕТ ШЕСТА БЕСЕДА
О ДВОЈАКОМ ВАСКРСЕЊУ ДУШЕ И ТЕЛА, И О РАЗЛИЧИТОЈ СЛАВИ ВАСКРСЛИХ
 
Васкрсење мртвих душа догађа се већ сада, а васкрсење тела догодиће се у онај дан. Међутим, како ни звезде, утврђене на небу, нису све једнаке, и како се једна од друге разликују светлошћу и величином, тако и духовна напредовања у једном истом Духу бивају по мери вере и један се показује као богатији од другог. Писмо каже: Који говори језике, Духом Божијим говори (1. Кор. 14; 2) и он је, говорећи са Богом, духован. Онај, пак, који пророкује, Цркву изграђује (1. Кор. 14; 4) и овај има изобиље благодати. Први, наиме, поучава једино самога себе, док други поучава и себе, и ближњег; другим речима, он је сличан пшеничном зрну посејаном у земљу, јер из једног срца износи многа и различита зрна. И међу самим класовима неки бивају већи, а неки мањи, али се сви сабирају на једно гумно, у једну житницу, и мада су међусобно различити, од њих се прави један хлеб.
Слично томе, и у граду је много људи; неки су мала деца, неки одрасли, а неки младићи, али сви они пију воду из једног извора, окушају један хлеб и у себе уносе један ваздух. Замисли сада светиљке: ако једна има две, а друга седам цеви, онда она, у којој је веће обиље светлости, другачије и светли. Тако ни они, који обитавају у пламену и светлости, не могу бити у тами, али међу њима постоји велика разлика. Ако неко, будући отац, има два сина – једног дечака а једног младића, онда ће младића слати у разне градове и земље, док ће млађега свуда пратити он сам, јер овај још ништа не може да дела. Богу слава! Амин.

One Comment

  1. роса петровић

    сада сам простудирала ове Беседе до краја и оне су ми разјасниле толико неразумљивих појава и компликација у мом молитвеном животу…дакле свако ко покушава да се учи сталној молитви, требало би да прочита ову књигу, да се не би збунио због многих парадоксалних осећаја, заблуда и погрешне самоуверенсости као и прелести, које су обавезна замка нама почетницима у вери.