NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svete tajne (krštenje, venčanje, pričešće, ispovest ...) » Duhovna mati

Duhovna mati

Pitanje:
Vaš blagoslov oci, Pitanje je da li može duhovnik da mi bude monahinja, duhovna mati. Naime moja komšinica se pre dve god. zamonašila i živi u manastairu. Nju mnogo poštujem i još dok je bila u gradu razgovor sa njom je bio prijatan i poučan. Sada, pošto nemam duhovnika a postim, želim da se ispovedam nekome. Postoji li termin duhovna mati i da li je u skladu s našim pravoslavnim kanonima. Veselim se vašem odgovoru.
Makedonka


Odgovor:
Pomaže Bog, Pitanje duhovnika već je bilo u našim pastirskim odgovorima i dobro bi bilo da pregledate odgovore da bi imali konkretniji odgovor. Duhovnik je onaj koga Episkop ili Iguman uz blagoslov odobri. Ono što vi pitate za vašu poznanicu a sada već monahinju je veoma lepo i pozitivno ali ona može da vam bude samo „duhovni savetnik“ (ako se može tako nazvati) ali nikako Duhovnik.
Duhovnik je onaj koji može da vodi svoje duhovno čedo kroz život. Da poduči ali i da naloži Epitimiju kao duhovni lek. Svako snishođenje duhovnika ne koristi duhovnom čadu na korist. Ne treba se mnogo zanositi sa novim samozvanim duhovnicima bez duhovnog i monaškog iskustva (kada je reč o monasima) . Duhovnik je taj koji će da razreši i poduči duhovno čedo kako prevazići ispovedane grehe. Monahinje to ne mogu učiniti jer nemaju blagoslov za razrešenje grehova. Mislim da bi trebala da nađeš Duhovnika ne po tome da li ga poznaješ već onoga ko će ti ukazati na tvoje grehe i stranputice a sve radi tvoga spasenja.
Pozdravlja te o.Milan.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *