Духовна мати

Питање:
Ваш благослов оци, Питање је да ли може духовник да ми буде монахиња, духовна мати. Наиме моја комшиница се пре две год. замонашила и живи у манастаиру. Њу много поштујем и још док је била у граду разговор са њом је био пријатан и поучан. Сада, пошто немам духовника а постим, желим да се исповедам некоме. Постоји ли термин духовна мати и да ли је у складу с нашим православним канонима. Веселим се вашем одговору.
Македонка


Одговор:
Помаже Бог, Питање духовника већ је било у нашим пастирским одговорима и добро би било да прегледате одговоре да би имали конкретнији одговор. Духовник је онај кога Епископ или Игуман уз благослов одобри. Оно што ви питате за вашу познаницу а сада већ монахињу је веома лепо и позитивно али она може да вам буде само „духовни саветник“ (ако се може тако назвати) али никако Духовник.
Духовник је онај који може да води своје духовно чедо кроз живот. Да подучи али и да наложи Епитимију као духовни лек. Свако снисхођење духовника не користи духовном чаду на корист. Не треба се много заносити са новим самозваним духовницима без духовног и монашког искуства (када је реч о монасима) . Духовник је тај који ће да разреши и подучи духовно чедо како превазићи исповедане грехе. Монахиње то не могу учинити јер немају благослов за разрешење грехова. Мислим да би требала да нађеш Духовника не по томе да ли га познајеш већ онога ко ће ти указати на твоје грехе и странпутице а све ради твога спасења.
Поздравља те о.Милан.

One Comment

 1. Ovo pitanje sam i sam mislio da postavim.
  Nije mi jasno zasto monahinja – igumanija ne moze biti nekome duhovnik.
  Zasto monahinja ne moze zavrsiti teoloski fakultet i biti jeromonahinja?
  Licno poznajem jednu igimaniju za koju sam siguran da bi bila izuzetan duhovnik. Vecina svestenika ,koje znam, nisu ni priblizno ravni njoj.
  Zar i u obicnom svetovnpm zivotu zena nije dobar ucitelj, vaspitac, lekar, psiholog, pedagog,…
  Promovisemp zene u vojnike, policajce,oficire a ne mogi da budu duhovnoci- duhovnice. Zar nase majke nisu zene kojima smo mogli da se ispovedimo vise nego bilo kome pa i ocu svom?
  Postoje cak i episkopi koje ja nikad ne bih prihvatio za duhovnike. Ako u nekoga nemate poverenja i ne zraci duhovnom lepotom, moze da bude i patrijarh.
  Patrijarh Pavle je bio nesto posebno. Negove reci, misli i dela su bili u harmoniji sa Bogom.