DUHOVNA GRADINA

 

HILANDARAC
DUHOVNA GRADINA
ZBIRKA MUDRIH IZREKA SVETIH OTACA
ZA DUHOVNI ŽIVOT
 

 
2. SVETO PISMO ILI BIBLIJA
 
Sveto Pismo treba da bude svakome od nas učebna knjiga (udžbenik) i prva stolna (nastolna) knjiga kroz cijeli život naš.
Što je tjelesna hrana za održavanje naših sila, to je i čitanje Svetog Pisma za dušu. (Sv. Zlatoust).
Kao što lišeni očinjeg vida ne može pravo putem ići, tako i onaj koji nije prosvijećen svjetlošću Božanskih Spisa, prinuđen je da neprestano griješi u mnogome, s toga što tumara po dubokoj tami. (Isti).
Ono što možeš vidjeti, posmatraj svojim očima; no pri rasuđivanju nevidljivoga i vječnoga oslanjaj se na Riječ Božju.
U molitvi mi razgovaramo sa Bogom, – u Svetom Pismu pak Bog razgovara sa nama. (Blaženi Avgustin).
Savjetujem svakome da kupi Bibliju ili bar Novi Zavjet. Te knjige poslužiće vam svagda za nauku. (Sv. Zlatoust).
Voda je po prirodi svojoj meka, a kamen tvrd. No ako je nad kamenom stavljen bić, to voda, kapajući i padajući postepeno na kamen, najzad ga probije. Tako i Riječ Božja (Sv. Pismo) meko je, a naše srce grubo; no ako čovjek često sluša ili čita Riječi Božje, to strah Božji silazi u srce njegovo. (Ava Pimen).
Biblija uzvodi od svjetskoga uma na duhovni. (Andrija Jugski).
Ko ima Bibliju, tome ona može pribaviti veliku korist i utjehu. Često jedan pogled na tu Sveštenu Knjigu zadržava nas od raspoloženja ka grijehu. (Sv. Zlatoust).
Ne gledaj samo na Bibliju, no je čitaj sa usrđem i brižljivo čuvaj u pameti pročitano. (Isti).
Neko je jednom prilikom upitao mudraca: „Zašto ti neprestano čitaš knjige u kojima se sadrži učenje o Božanstvu i o dužnostima čovjekovim? Ta ti si ih već po nekoliko puta pročitao?“ Mudrac odgovori: „A zašto ti sada tražiš sebi hranu? Ta ti si sinoć večerao?“ – „Ja činim to da bi mogao živjeti“, odgovori pitalac. – „I ja čitam radi toga da bi takođe mogao živjeti“, odgovori mudrac. Očevidno je da je po shvatanju mudraca za dušu potrebna svakodnevna duševna hrana, kao što je tjelesna za tijelo potrebna. (Petar, ep. Tomski).
Jedan blagočestivi čovjek u toku dvadeset godina neprestano je čitao Bibliju, ne napuštajući u ostalom ni službeno ni književno zanimanje. Jednom prilikom neko ga upita: „Zar ti već nije postalo dosadno ponavljanje jednoga i istoga?“ (tj. čitanje Biblije). – „A ko vam to reče da je tu ponavljanje jednoga i istoga? Naprotiv, ja svakodnevno pronalazim u Riječi Božjoj neprestano po štogod novo, ponečega takvoga što mi ranije nije bilo palo u oči, i, Bog mi je svjedok, kada bi sadašnji čovjek proživio Matusalove godine, on i tada ne bi do kraja pročitao tu knjigu, pa makar je posvednevno čitao“.
Treba znati: Čovjek može razumjeti Sv. Pismo prema samome sebi, tj. kakav je on i kakav treba da bude; njegovo razumijevanje odgovara onom stepenu na kome se on nalazi. Ako živi prirodnim životom, to će i u Sv. Pismu naći samo stvari prirodne; a kada pak on sam penje se sve više i više u duhovnome životu, to će i Sv. Pismo biti za njega uzvišenije. Uopšte, u koliko se on nalazi više (u duhovnome životu), u toliko će mu se većma otkrivati tajinstva u Božjoj Riječi.
Budi marljiv u pažljivom čitanju Sv. Pisma i ne lijeni se češće čitati ga, pa makar razumijevao ili ne razumijevao silu riječi; jer često čitanje (pouke) razriješiće ono što ti se u početku učinilo nerazumljivo. Često biva da ono što mi je nerazumljivo sada, razumljivo će biti sutra, blagodaću Boga koji nevidljivo prosvjećuje um naš za razumijevanje Sv. Pisma. (Duhovni Margarit).
Ako ti i ne razumiješ Riječi Božije (Sv. Pismo), ali đavoli razumiju šta ti čitaš, i drhte.
Ovo je veliko blagodjejanje Božije što su neka mjesta Božanskoga Pisma odveć jasna a neka nejasna, da bi se jedni prvo utvrđivali u vjeri i ljubavi i da zbog nepoimanja mnogoga ne bi pali u nevjerije i tugu; a drugi, tj. oni koji ne razumiju, da bi pobuđivali sebe na istraživanje (ispitivanje) i trud, i time se sačuvali od gordosti i smirili se kroz ono što ne mogu postići. (Sv. Zlatoust).
Mi treba da mislimo ili rasuđujemo onako kako govori Sv. Pismo, a ne da tražimo da nam ono kazuje onako kako se nama hoće da rasuđujemo.
„U ovoj veličanstvenoj knjizi“ – napisao je Bajron na Bibliji, njegovoj svojini – „sadrži se tajna tajni. Srećni su oni smrtni kojima je od Boga podarena blagodat čitati, razumijevati, s pobožnošću molitveno proiznositi riječi ove knjige. Srećni su oni koji se usiljavaju da otvore vrata i grede po stazi. No bolje bi bilo da se nisu ni rodili oni, koji čitaju a sumnjaju i preziru“.
Mnogi čitaju Sv. Pismo radi toga da bi mogli govoriti o njemu, a mnogi, po primjeru Iroda (Mat. 2, 8), znanje o njemu obraćaju čak protiv Isusa Hrista. No ti se upražnjavaj u njemu da nađeš Hrista, po primjeru istočnih mudraca. (Prota P. Sokolov).
Riječi Božanskoga Pisma čitaj djelima (tj. izvršuj na djelu – djelima), a ne mnogim razgovorom, ponoseći se jedinom prostom pažnjom. (Sv. Marko Isposnik).
Što je rečeno (napisano) u Sv. Pismu rečeno je ne samo radi toga da znamo, nego i da kazano ispunjavamo. (Ava Isihije).
Sjednuvši radi čitanja Božanskog Pisma, prije svega prizovi molitvama Gospoda (tj. pomoli se Gospodu), da ti otvori oči srca tvoga te da ne samo pojmiš napisano nego i da to izvršiš; jer onaj koji čita a ne tvori, jeste prezirač Božanskoga Pisma. (Duhovni Margarit).
Čuvši Božju Riječ (iz usta propovjednika ili u Pismu pročitavši), veća šteta biva onome ko sluša ili čita (Sv. Pismo), a ne popravlja se. (Sv. Tihon Zadonski).
Nedostatak je u čovjeku – ne znati Sv. Pismo, no dupli nedostatak ima onaj koji ga zna a prenebregava ga. (Sv. Jefrem Sirin).
Starajte se da svagda budete ne samo brižljivi slušaoci Sv. Pisma, no izvršioci djela spasenja. (Filaret Moskovski).
O, kada bi se mi koristili knjigama Sv. Pisma tako da samo srce naše postane od toga knjiga, Sv. Duhom ispisana! (2. Korinć. 3, 3).

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    tekst ove knjige je vrlo dobar i cela knjiga od ogromne koristi nama čitaocima, ne treba ništa menjati ili prepravljati, kako jeromonah Atanasije u Pogovoru misli da bi trebalo. Ovo je odlično urađeno!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *