DUHOVNA GRADINA

 

HILANDARAC
DUHOVNA GRADINA
ZBIRKA MUDRIH IZREKA SVETIH OTACA
ZA DUHOVNI ŽIVOT
 

 
22. RASUĐIVANJE ILI RAZBORITOST
 
Valja sa rasuđivanjem upravljati svojom dušom. (Prepodobna Sinklitikija).
Srećan je posao činiti sve sa rasuđinanjem. (Sv. Jefrem Sirin).
Od sviju vrlina najveća je – rasudljivost (tj. razložnost, razboritost). (Sv. Antonije Veliki, Drevni Paterik).
Što je svjetlost u vidljivoj prirodi ili so u jelima, to je i rasuđivanje u djelima ljudskim, ili u opšte reći – u ovom privremenom životu. (Prota Avram Nekrasov).
Lađa bez krmanoša propada; propada i život naš, kojim razum ne upravlja.
Svakome preduzeću treba da prethodi rasuđivanje; bez njega i ono što izgleda da je dobro preobratiće se u grijeh, ako se ne čini u svoje vrijeme, ili u nešto prekomjerno. (Sv. Vasilije Veliki).
Ono što vršimo bez razloga, nije dobro. (Sv. Petar Damaskin).
Bez rasuđivanja, i ono što izgleda da je dobro nije prijatno Bogu. (Isti).
Ima ljudi koji su iznurili svoje tijelo postom, pa su se ipak od Boga udaljili, a to stoga što nisu bili rasudljivi. (Sv. Antonije Veliki).
Nikada ne treba da počinješ nikakav posao prije nego li prorasudiš o njemu i Bogu se pomoliš. (Sv. Dimitrije Rostovski).
Raditi nešto bez razmišljanja o tome, slično je poći na put bez ikakve spreme.
Prije nego li iziđeš iz svoje kuće, porazmisli šta imaš činiti; povrativši se, razmisli šta si uradio. (Kleobul).
Prije nego li rečeš što, upitaj se najprije kakvo će biti dejstvo od toga šta budeš kazao; i još strožije: prije nego li što uradiš, upitaj se šta će ono govoriti, jer djela govore silnije od riječi. (Filaret Moskovski).
Nikada ne treba odmah poći za svojim mislima, ako bi čak. i dobre izgledale, no ih neko vrijeme podvrći kritici. (Shimonah Partenije).
Ne mislite, ne govorite i ništa ne preduzimajte dokle se najprije ne uvjerite da li je vaša misao, riječ i djelo u saglasnosti sa riječju Božjom – Svetim Pismom. (Prota Avram Nekrasov).
Ko hoće da se spase, neka ne vjeruje svome pomislu, jer biva da đavoli siju u čovjeku zlo sjeme i predstavljaju stvari i događaje drukčije nego li kakvi su oni u samoj stvari. (Sv. Varsanufije Veliki).
Ma gdje bio, ma šta radio, svagda se sjećaj i dobro pamti da te Gospod posmatra i vidi sve šta misliš, šta želiš i šta radiš. (Sv. Vasilije Veliki).
Nikada se na samoga sebe i svoj razum potpunice ne oslanjaj, nego o onome što misliš činiti ili raditi prvo se Bogu pomoli, duboko porazmisli i prisne prijatelje i u opšte dobre ljude za savjet pripitaj. „Vsja sa sovjetom činite„, veli mudri sin Sirahov.

Jedan komentar

  1. rosa petrović

    tekst ove knjige je vrlo dobar i cela knjiga od ogromne koristi nama čitaocima, ne treba ništa menjati ili prepravljati, kako jeromonah Atanasije u Pogovoru misli da bi trebalo. Ovo je odlično urađeno!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *