Други брак

Питање:
Помаже Бог. Ја сам од мужа разведена (само судски, али не и црквено) већ 5 година. Свештеник ми је на исповјести рекао да се разведем и црквено, али ја се нисам усудила. Сада сам нашла човјека до којег ми је јако стало и већ годину дана сам са њим. Ја имам двоје дјеце, а и он има једно дијете из првог брака, исто је разведен. Никад у животу ми није било сталао до никога као сада до њега. Молим се Господу свако јутро и вече за њега и за нашу везу. Према њему сам искрена, али мислим што сам искренија да је он све даљи. Чак бих се и удала за њега, али он није вјерник који редовно иде у цркву (већ повремено, за славу и сл.) и не знам како да му предочим своје намјере, мада сам покушавала. Много см се промјенила због њега, добро утиче на мене, јер сам брзац а он је тај који је смирен, волим и његове ситне мане. Вољела бих да исправимо своје гријехе и живимо правим хришђанским животом, заједно у браку. Како? Хвала!
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Бог да Ти буде у помоћи у Твојим чистим и часним намерама. Брак, у коме си стекла и двоје деце, није нажалост успео. Грађански је разведен, што значи да су све правне обавезе бивших супружника, једно према другоме и заједничке према деци, регулисане државним законима. Ако обоје схватате да међу вама није више могућ заједнички живот, онда би било најбоље да и код надлежног Црквеног суда поведете бракоразводну парницу, односно да неко од вас затражи развод брака и за црквено правно подручје.
Православна црква дозвољава склапања другог брака, по одобрењу надлежног епископа (услови склапања другог брака биће наглашени и у решењу Црквеног суда о разводу) . Човек, кога си упознала и који би, по Твојим опажањима и сазнањима, могао бити Твој будући муж и очух Твојој деци, има одговарајуће особине, које би Ти могла да уклопиш у заједнички живот. Сматраш да није “довољно побожан”, већ, како кажеш “повремен”. Ако се вас двоје усагласите у свим осталим животним обавезама, које су за хришћански брак неопходне, Ти ћеш лако од једног “обичајног” хришћанина начинити, у стрпљењу, и истинског верника. А то, ко ће први поменити брак, ко ће кога “запросити”, није важно. Доћи ће то само по себи, кад обоје спознате да сте једно за друго. Али, пре но што ишта буде од тога, Ти мораш да затражиш развод брака са првим мужем, јер не можеш да живиш са другим човеком, док си у законитом браку са првим мужем.
Поздрав ти и мир од о. Душана

Comments are closed.