Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (drugi deo)

CRKVA – BLAGODATNA ZAJEDNICA

Svete Tajne

 

Sveta tajna Sveštenstva

 

Sveštenstvo je sveta tajna u kojoj Duh Sveti kroz molitvu i polaganje ruku od strane episkopa za vreme svete Liturgije daje pravilno izabranome licu blagodat za vršenje svetih tajni i rukovođenje stada Hristovog u veri i pobožnosti.

Ο takvoj prirodi tajne sveštenstva svedoči sveti apostol Pavle kada pastirima crkve Efeske kaže: Pazite na sebe i na sve stado, u kome vas Duhom Svetim postavi vladikama, da pasete Crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom.[1] I još: Tako da nas drže ljudi kao sluge Hristove i vršitelje tajni Božjih.[2] Postoje tri glavna stepena sveštenstva: episkopski, prezviterski i đakonski. Episkopski čin je najglavniji, jer episkop ima punoću blagodati sveštenstva On ne samo ima pravo da vrši sve svete tajne, i da osvećuje sveto miro, nego ima vlast da putem rukopoloženja daje i drugima blagodat za vršenje svetih tajni. Episkop je u svojoj oblasti (eparhiji) vrhovni učitelj vere i vrhovni starešina nad svima hrišćanima.

Prezviterski ili sveštenički čin je niži od episkopskoga i u potpunoj zavisnosti od ovog. Sveštenik dobija od episkopa pravo i vlast da vrši svete tajne i da duhovno rukovodi pastvu. Sveštenik ne može vršiti ni tajnu sveštenstva, ni osvećenje mira, ni osvećenje antiminsa.

Đakonski čin je najniži. Đakon je samo pomoćnik episkopu i svešteniku pri vršenju svetih tajni i bogosluženja.

Ο vlasti episkopa govori sveti apostol: Zato te ostavih na Kritu, da dovršiš što je nedovršeno i da postaviš sveštenike po svima gradovima.[3] I još: Ruku brzo ne meći ni na koga.[4] Dela Apostolska svedoče da su sveti apostoli sami izabrali i rukopoložili prvih sedam đakona i prezvitera u svakoj crkvi (D. A. 6, 1—7; 14, 23).[5]

 


NAPOMENE:

[1] D. A. 20, 28.

[2] 1 Kor. 4, 1

[3] Tit. 1, 5

[4] 1 Tm. 5, 22.

[5] Ο svetoj tajni sveštenstva videti još niže u poglavlju ο crkvenoj jerarhiji.

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *