Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (drugi deo)

CRKVA – BLAGODATNA ZAJEDNICA

Svete Tajne

 

Sveta Tajna Miropomazanja

 

Miropomazanje, iako se daje radi Bogočovečanskog podviga Jedinog Čovekoljubca — Gospoda Hrista, ono je po preimućstvu tajna Svetoga Duha. U stvari, sveta tajna krštenja i sveta tajna miropomazanja su dvojedna tajna. Učlanjen svetim krštenjem u Bogočoveka Hrista, u telo Njegovo — Crkvu, hrišćanin u svetoj tajni miropomazanja prima „pečat dara Duha Svetoga“, tojest božansko osvećenje i pomazanje i ukrepljenje blagodaću Duha Svetoga. Jer u svetom krštenju, po rečima bogomudrog Kavasile, hrišćanin dobija svoje novo biće i uopšte postojanje po Hristu — το είναι και δλωs ύποότηναι,[1] a u svetom miropomazanju njemu se daruju sve ohristovljujuće blagodatne sile i darovi i energije Svetoga Duha za novi život u Hristu, život bogočovečanski. U svetom (miropomazanju čovečja ličnost biva pomazana Duhom Svetim po obličju i podobiju Božanskog Pomazanika — Bogočoveka Hrista. U ovoj svetoj tajni produžuje se Sveta Pedesetnica, koja u Crkvi Hristovoj nikad ne prestaje.

Miropomazanje je sveta tajna u kojoj se kroz pomazivanje svetim mirom izvesnih delova tela u ime Svetoga Duha daju krštenome naročiti darovi Svetoga Duha, koji ga krepe, prosvetljuju i usavršavaju u duhovnom životu. Ovi darovi Svetoga Duha ispunjuju svu dušu, prosvetljuju je i osposobljavaju za pravilno razumevanje glavnih istina vere i za življenje u njima. Ο tome Sveti apostol Jovan veli hrišćanima: Vi imate pomazanje od Svetoga i znate sve. Ne pisah vam kao da ne znate istine, nego što je znate, i znate da nijedna laž nije od istine.[2]

U svetoj tajni miropamazanja hrišćanin se ispunjuje silom Svetoga Duha i zapečaćuje u novom duhovnom životu. Zato apostol Pavle i veli: Bog nas utvrdi u Hristu, i pomaza nas, i zapečati, i dade zalog Duha u srca naša.[3] Otuda smo mi: zapečaćeni Svetim Duhom.[4] Na to ukazuju reči koje se izgovaraju pri vršenju tajne miropomazanja: „Pečat dara Duha Svetoga“.

U ovoj svetoj tajni pomazuje se: čelo — radi osvećenja i prosvetljenja uma: prsa — radi osvećenja i prosvetljenja čula; ruke i noge — radi osvećenja i prosvetljenja celokupne delatnosti i vladanja hrišćaninovog.

Pomazanje se vrši svetim mirom. To je gusta tečnost, sastavljena iz čistog jeleja, vina i mnogih mirišljavih sastojaka, i osvećena od episkopa. Pravo osvećenja mira pripada samo episkopima, a pravo vršenja svete tajne miropomazanja pripada episkopima i sveštenicima.

 


NAPOMENE:

[1] ] De vita in Christo, lib. I; Migne, P. gr. t. 150, col. 504 A.

[2] 1 Jn. 2, 19—20.

[3] 2 Kop. 1, 21—22.

[4] Εf. 1, 13.

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.