Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (prvi deo)

EKLISIOLOGIJA – UČENJE O CRKVI
Crkva, Svetajna Hristova – Blagovest o Crkvi i životu u Njoj

Spasenje = uhristovljenje i ohristovljenje = življenje u Spasitelju = življenje u Crkvi

 

Bogonosni apostol pokazuje: naše spasenje sastoji se u našem uhristovljenju i ohristovljenju, tojest u našem vaskrsenju iz smrti grehovne vaskrslim Hristom, i u stalnom življenju našem sa vaznesenim Hristom i u vaznesenom Hristu. Spasenje nije drugo do življenje u Spasitelju, i život Spasiteljem. To je podvig u kome čovek sav život Spasiteljev doživljuje u Duhu Svetom kao svoj kroz svete tajne i svete vrline: od duhovnog rođenja pa sve do vaznesenja. Tu čovek stalno živi u vaskrslom i vaznesenom Spasitelju: jer iako smo na zemlji — „življenje je naše na nebesima“[1]; iako živimo među ljudima, naš je „život sakriven s Hristom u Bogu“[2], i mi mislimo „o onome što je gore a ne što je na zemlji“[3]. Mi smo hrišćani time hrišćani što smo Hristovi: što smo jednaki s Hristom jednakom smrću, jednakim vaskrsenjem, jednakim životom[4]. — Tako, svaki hrišćanin doživljuje u malome onu punoću bogočovečansku, i ono svejedinstvo bogočovečansko, koje je Gospod Hristos ostvario u telu Svom, Crkvi. I on postaje crkva u malome. Jer spasenje i nije drugo do ucrkvljenje i ocrkvljenje: tojest neprekidno življenje u bogočovečanskom telu Crkve kroz svete tajne i svete vrline.

Vidiš li, blagovesti Zlatorečivi blagovesnik Spasov, neizmernu veličinu moći Hristove na nama koji verujemo? Nas mrtve, nas sinove gnjeva On ožive. Vidiš li nadu zvanja? Sa Hristom nas Bog vaskrse i posadi s desne strane Sebi. Vidiš li slavu nasledstva Njegova? Da, reći ćeš, očigledno je danas je Bog vaskrsao sa Njim; ali čime dokazuje apostol da nas je Bog posadio na nebesima u Hristu Isusu? Time, čime dokazuje danas je On i vaskrsao sa Hristom: jer niko nikada ne bi vaskrsao da nije vaskrsla Glava; a pošto je Glava naša vaskrsla, vaskrsnuti smo i mi. Eto, na takav način nas je On i posadio Sebi s desne strane na nebesima. Kada Glava sedi gore, sedi zajedno i telo. Zato je sveti apostol i dodao: u Hristu Isusu. Ili, posmatrano s druge strane: On nas vaskrsava kroz kupelj krštenja; ali kako nas posle toga On posadi na nebesima? Ako trpimo s Njim, veli sveti apostol, s Njim ćemo i carovati[5]. Ako smo zajedno umrli, zajedno ćemo i oživeti[6].

Sve to Bog je iz bezgraničnog čovekoljublja učinio kroz Gospoda Hrista: „da pokaže u vekovima koji idu neizmerno bogatstvo blagodati svoje dobrotom svojom prema nama u Hristu Isusu“[7].

 


NAPOMENE:

[1] Flb. 3, 20.

[2] Kol. 3, 3.

[3] Kol. 3, 2.

[4] Sr. Rm. 6, 4—14.

[5] 2 Tm. 2, 12.

[6] Sv. Zlatoust, In Ephes. Homil. IV, 2; col. 32—33.

[7] Εf. 2, 7.

 

2 komentar(a)

  1. Pliroma ili punoća božanskog.

  2. Šta je to pliroma

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *