Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom III (prvi deo)

CRKVA – NEPREKIDNA PEDESETNICA
Pnevmatologija – Učenje o Svetom Duhu u Crkvi

 

Sv. Oci – Duhonosci

 

Blagovest svetih Otaca ο Duhu Svetom u telu Crkve? Duh Sveti prevodi Evanđelje Spasovo u svakodnevni život svakog člana Crkve po meri njegove vere; oživotvorava svete vrlina evanđelske pomoću svetih tajni; ostvaruje bogočovečanski život u dušama vernika. Jedino Duhom Svetim sav Bogočovek je ovaplotljiv u telu Crkve, i u svakoj ćeliji njegovoj. On je taj koji vrši uhristovljenje i ohristovljenje svakog člana Crkve, a time i otrojičenje i oboženje; rečju: vascelo bogočovečansko spasenje, i u njemu bogočovečansko preobraženje, bogočovečansko vaskrsenje, bogočovečansko vaznesenje = večno u Hristu življenje.

Sveti Oci su Duhonosci, i time Hristonosci, i time Bogonosci: svo apostolsko bogočovečansko Predanje oni poseduju, čuvaju, produžuju, predaju. Α ono? Sam Bogočovek Gospod Hristos, i sva bogočovečanski život Njegov, ostvarivan u svakom članu Crkve Duhom Svetim preko svetih tajni i svetih vrlina. U tome pravoslavnost, bogočovečanska pravoslavnost Svete Crkve Pravoslavne; u tome „pravoslavlje svetih Apostola“, u tome „pravoslavlje Svete Trojice“.[1]

To sve i jeste jedna ista Blagovest, jedno isto Evanđelje, jedna ista Istina, jedna ista Pravda, jedan isti Bog i Gospod = sve isto sa Apostolima i od Apostola, isto Predanje od vrha do dna: isti Bogočovek Gospod Hristos, isti život u svima bogočovečanskim beskrajnostima, ista ljubav, ista vera, ista nada, iste svete tajne, iste svete vrline, ista Sveta Trojica: i večni život od Nje,i u Njoj.

Sve Bogočovekovo Duhom Svetim postalo je apostolski; sve apostolsko Duhom Svetim postalo je svetootačko; sve svetootačko Duhom Svetim postalo je Crkvino; i sve Crkvino Duhom Svetim, Duhom Svetim kroz svete tajne i svete vrline, postaje naše, moje, tvoje, svakog člana Crkve — po meri naše vere i revnosti u veri.

U Crkvi je večna blagovest i večna stvarnost: „Isus Hristos je isti juče i danas i vavek“.[2] I u Njemu i Njime večito iste sve bogočovečanske blagodati Njegove, sva Bogočovečanska blaga Njegova, sve bogočovečanske stvarnosti Njegove, kakve: oko ljudsko ne vide, i uho ljudsko ne ču, i srce ljudsko ne nasluti.[3]

Otuda je i u svih svetih Otaca: isti Bogočovek — Gospod Isus, ista bogočovečanska Istina, ista Pravda, ista Ljubav, ista vera, isti Duh Sveti, ista Sveta Trojica, ista Blagovest, samo doživljavani na svoj lični način. I sve to organski sjedinjeno u Bogočovečanskom telu Crkve Hristove, sjedinjeno i sjedinjavano Duhom Svetim: u jedno srce — saborno srce Crkve, i u jednu dušu — sabornu dušu Crkve.[4] Otuda: sveti Apostoli. sveti Oci — svaki je u svima, i svi u svakome, i to Duhom Svetim. Njihovo Sveto Predanje je bogočovečanski jedno i bogočovečanski nedeljivo; i Duh Sveti kroz sve i kroz svakoga blagovesti istu Istinu Spasovu. Svaki od njih privodi svima i svi svakome. I to Duhom Svetim, koji je bogočovečanska obogočovečujuća i osaborljujuća sila. Molitveno opštenje sa Svetima svedoči i pokazuje da Duh Sveti živi i dela i radi jednom i istom sveobuhvatnom Istinom — Bogočovečanskom Istinom, jednim i istim sveobuhvatnim Životom — Bogočovečanskim Životom. Čudesni Spas: uvek isti i uvek jedan sa svima Svojim Bogočovečanskim stvarnostima, beskonačnostima, besmrtnostima. Τo svedoče svi Svetitelji Božji, od prvog do poslednjeg.

To bogonadahnuto svedoči neustrašivi ispovednik Bogočovekove Sveistine, Sveti sveštenomučenik Irinej Lionski.

 


NAPOMENE:

[1] U službi Sv. Jovanu Bogoslovu (26 sept., Večernje, na Gosp. vozv., Slava), veliča se Sveti Bogoslov, jer nam je pokazao „Pravoslavlje Svete Trojice“. U službi pak Sv. ravnoapostolnim Konst. i Jeleni, veliča se njihovo „Pravoslavlje svetih Apostola“.

[2] Jevr. 13, 8.

[3] 1 Kr. 2, 9.

[4] Sr. D. A. 4, 32.

 

2 komentar(a)

  1. Pliroma ili punoća božanskog.

  2. Šta je to pliroma

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *