DOBROTOLJUBLJE – TOM V

 

PREDGOVOR
 
Evo petog i poslednjeg u ruskom i grčkom izdanju toma Dobrotoljublja, koji sadrži sva poglavlja grčkog dobrotoljublja izuzev 1) „Dve knjige“ Petra Damaskina, koje postoje u prevodu na ruski Optine pustinje, 2) „Poglavlja Simeona Metafrasta“, izvučena iz beseda svetog Makarija Egipatskog, koja su štampana na ruskom zajedno sa besedama samog oca, 3) „Fizičkih, bogoslovskih i naravstvenih poglavlja“ svetog Grigorija Palame, u kojima ima mnogo teškog za poimanje i izražavanje i 4) „Poglavlja“ Kalista Katafigiota, koja su suviše tanana i prvenstveno umozriteljna, silogistička (kako njihovu karakterističnu crtu označuje samo zaglavlje).
Naš zbornik od tog izostavljanja, međutim, neće pretrpeti nikakvu štetu, s obzirom da u vidu ima gotovo isključivo delatni, a ne umozriteljni život. Iz zaglavlja odeljaka svako, pak, može da vidi koliko građe pruža za pomenuti život. Već sama knjiga Kalista i Ignjatija predstavlja zaokruženo sistematsko izlaganje čitavog hoda duhovnog života sa uobičajenim njegovim delatnostima. Ni pre, ni posle njih, niko nešto slično nije preduzeo.
 
Sveti Teofan Zatvornik

2 komentar(a)

  1. Hvala vam puno

  2. rosa petrović

    O Bože, sada vidim gde su greške kod moje neprestane molitve: moj um nije sabran i ne nalazi se u srcu. A i ono, da u svemu treba slušati volju oca duhovnoga, ni to nisam znala…dakle, pročitah celo Dobrotoljublje i uvideh kolika sam neznalica, hvala Bogu. Idem da tražim oproštaj za svu moju tvrdoglavost i pomisao da nešto znam, i da znam bolje od drugih, oprosti mi Bože. Bože, pomiluj pisce Dobrotoljublja, hvala i slavaTebi i njima. rosa

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *